Vodič: Kako zaraditi novac blogom

Morate biti poduzetnik da biste zarađivali blogom. Možda ćete morati prodavati oglase, promovirati proizvode ili čak napisati e-knjigu. Pomoći ćemo vam da odaberete najbolju taktiku za vas.

Ako vaš blog ima pristojan promet, razmislite o korištenju neke od sljedećih taktika. Ako je vaša publika mala, prva dva vjerojatno bolje odgovaraju. U svakom slučaju, primjena više od jedne metode zarađivanja povećat će vaše mogućnosti za unošenje gotovine.

1. Prikazno oglašavanje

Nema sumnje da ste vidjeli digitalne oglase za mobitele, kreditne kartice i druge proizvode na web stranicama koje ste posjetili. Tvrtke se također mogu prijaviti za prikazivanje oglasa na vašem blogu putem programa kao što je Google Adsense. Vi odlučujete koje će se vrste oglasa prikazivati ​​i gdje će se na stranici pojaviti, a bit ćete plaćeni kada ih čitatelj klikne.

Procjena vaše moguće zarade je teška, ali ovaj detaljni vodič za unovčavanje uz Google AdSense može vam pomoći. Evo općenite ideje: Recimo da vaša web-lokacija ima 2800 pregleda u jednom mjesecu, a 1,5% gledatelja klikne prikazni oglas — to je 42 klika. Ako oglašivač ponudi 75 centi po kliku, očekujete plaću od oko 30 USD.

“Za novog blogera, vidjeti ček od 30 ili 50 dolara može biti sva motivacija koja im je potrebna da održe svoj blog i na kraju dođu do većih isplata”, kaže Joseph Hogue, autor knjige “Make Money Blogging.”

Koliko novca možete zaraditi od bloganja? Evo što Google kaže

Google je kralj sadržaja. Vaš sadržaj, tj. Google odlučuje mogu li potencijalni čitatelji pronaći vaš sadržaj u pretraživanju i zatim vam plaća da postavite njegove oglase na svoj blog.

Ali Google također zna koliko novaca zarađujete, na temelju prometa koji generiše vaš blog. Sve je otkriveno u Googleovom kalkulatoru zarade od sadržaja .

Evo nekoliko primjera koliko Google misli da ćete godišnje zaraditi od oglasa za blog u Sjevernoj Americi s 50.000 mjesečnih pregleda stranica na temelju sljedećih kategorija sadržaja:

  • Sport: 2538 dolara.

  • Umjetnost i zabava: 3372 dolara.

  • Automobili i vozila: 5520 dolara.

  • Ljepota i kondicija: 7.806 dolara.

  • Shopping: 8400 dolara.

  • Putovanje: 8460 dolara.

  • Hrana i piće: 8.598 dolara.

  • Financije: 19 278 dolara.

Naravno, što je vaša publika veća, to više novca zarađujete.

2. Prenamijenjen sadržaj bloga

Već proizvodite sadržaj, pa zašto ga ne distribuirati u drugom obliku? Pretvorite svoje postove na blogu u poglavlja e-knjige koju možete prodavati na Amazonu.

Samoizdavaštvo vas vjerojatno neće učiniti bogatima, ali “to je izvrstan izvor pasivnog prihoda”, kaže Hogue. To znači da možete gotovo zaboraviti na sadržaj nakon što ga sastavite i objavite na Amazonu. Samo tu i tamo primite uplatu.

Osim toga, već imate savršenu marketinšku platformu, zajedno s relevantnom publikom — vaš blog. Hogue reklamira svoje e-knjige o ulaganju i pasivnom prihodu na svom blogu o osobnim financijama, PeerFinance101.

Ili, ako se vaš sadržaj može prevesti u video, pogledajte kako zaraditi na YouTubeu .

3. Affiliate marketing

Ako često spominjete proizvode na svom blogu, potražite affiliate marketing. Recimo da imate blog o smoothiejima: u jednom od svojih postova možete postaviti vezu na određeni blender koji se prodaje na Amazonu, a ako čitatelj klikne na vezu i kupi blender, zaradit ćete proviziju.

Hogue kaže da vam jedna kupnja može staviti u džep od nekoliko do nekoliko stotina dolara. Da biste pronašli oglašivače i proizvode za svoju stranicu, pridružite se pridruženoj mreži, kao što su ShareASale, CJ Affiliate, FlexOffers.com, Rakuten Marketing ili Amazon Associates .

Affiliate marketing je ozbiljna zarada za mnoge blogere. U 2017. Hogue je na ovaj način zaradio otprilike 2000 dolara mjesečno od dva svoja bloga. Zna za druge koji to koriste za dovođenje desetaka tisuća svaki mjesec.

Ova metoda najbolje funkcionira za blogove koji imaju puno prometa. Što više čitatelja, veća je vjerojatnost da će netko vidjeti objavu, kliknuti na poveznicu i kupiti proizvod.

» VIŠE: Kako zaraditi na Instagramu

4. Sponzorirani sadržaj

Uz ovu taktiku, tvrtke vam plaćaju fiksnu naknadu za objavljivanje posta o njihovom proizvodu. Na primjer, vi ili tvrtka koja se bavi blenderom izradili biste post na svom smoothie blogu o određenom blenderu, koji bi mogao sadržavati poveznicu na web mjesto na kojem ga čitatelji mogu kupiti.

Možda će biti teško doći do prilika za sponzorirani sadržaj ako vaš blog nema mnogo prometa. Ali ako imate priliku, Hogue kaže da bi čak i autori blogova s ​​malim posjećenošću trebali tražiti najmanje 100 dolara. Zatražite više ako sami morate napisati sadržaj. Možete tražiti nekoliko stotina dolara po komadu nakon što vaš blog bude imao veću publiku.

Ove prilike možete pronaći na oglasnim mrežama ili kontaktiranjem potencijalnih sponzora. Također možete primiti neželjene poruke e-pošte u kojima se nudi gotovina za sponzoriranu objavu.

Ova taktika nije za svakoga. Nekim je blogerima nelagodno promovirati proizvod za novac jer se zbog toga osjećaju kao da su “u osnovi šund za korporativnog sponzora”, kaže Hogue. Predlaže promoviranje samo proizvoda koje ste isprobali i koje biste zapravo preporučili. Proizvodi bi trebali biti relevantni , također, tako da nema brbljanja o sredstvu za čišćenje tepiha na vašem smoothie blogu — osim ako ste skloni prolijevanju pića.

Ključ zarade od bloganja

Bez obzira na taktiku koju odaberete, za zarađivanje novca od bloganja potrebno je strpljenje. Nećete moći zaraditi velike novce sve dok vaš blog ne dobije solidan promet i ne pojavi se visoko u rezultatima Google pretraživanja, a za to treba vremena. Također biste trebali biti student blogerske industrije. Hogue prati “blogove o blogovanju” i stranice koje se bave optimizacijom tražilica.

S obzirom na svu predanost potrebnu za profitiranje od vašeg bloga, najbolje je da odaberete temu koju volite. “Puno ćete pričati o tome, a ponekad vam je ta strast jedina motivacija da to radite”, kaže Hogue.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link