Kako postati virtualni asistent (s malo ili bez iskustva)

Biti virtualni asistent odlična je karijerna opcija koja nudi fleksibilnost, raznolikost i ravnotežu između poslovnog i privatnog života . U ovom članku raspravljamo o tome što su virtualni pomoćnici i kako to možete postati.

Pripremite se za intervju uz savjete Indeeda
Pripremite se za intervjue s praktičnim pitanjima i savjetima

Što je virtualni asistent?

Virtualni pomoćnici vlasnicima tvrtki pružaju vitalne daljinske administrativne i tehničke usluge. Virtualna pomoć brzo je rastuće polje karijere zbog pogodnosti koje nudi i zaposlenicima i ljudima koji ih zapošljavaju. Poslodavci mogu uštedjeti vrijeme i novac povjeravanjem zadataka virtualnim pomoćnicima umjesto da zapošljavaju zaposlenike na puno radno vrijeme ili da sami obavljaju posao. A virtualni pomoćnici uživaju u fleksibilnosti i neovisnosti rada na daljinu koji često nudi prilike početnicima.

Što radi virtualni asistent?

Raspon zadataka koje bi virtualni asistent mogao obavljati je raznolik i ovisi o potrebama klijenta i skupu vještina asistenta.

Neki uobičajeni zadaci koje virtualni pomoćnik može prihvatiti su:

Odgovarajte, pratite i organizirajte e-poštu
Odgovarajte, usmjeravajte i telefonirajte
Prepisivati ​​dokumente
Pružite korisničku podršku, poput odgovaranja na pitanja i obrade narudžbi
Pripremite izvješća, pisma i izjave
Organizirajte datoteke i dokumente
Zakažite sastanke
Upravljanje proračunskim tablicama
Istražite sadržaj i/ili ključne riječi
Unos podataka
Koordinirajte rasporede i kalendare
Uredite i lektorirajte dokumente
Organizirajte putovanja
Naručite zalihe
Ostvarite potencijalne kupce
Knjigovodstveni, obračunski i računovodstveni poslovi
Provjerite potencijalne klijente i projekte
Doseg zajednice
E-mail marketing
Upravljajte online prisutnošću, poput dizajna i održavanja web stranica, društvenih medija i profesionalnih profila
Stvaranje i održavanje zapisa

Ako ste zainteresirani za početak karijere ili imate sporedni posao kao virtualni asistent, isprobajte ove korake za početak:

1. Identificirajte svoje vještine

Prvi korak da postanete virtualni pomoćnik je određivanje koje su vam vještine jake strane. Životopis koji ističe vaše administrativne sposobnosti pokazat će poslodavcima da ste kvalificirani za obavljanje posla, čak i ako imate minimalno iskustvo. Najčešće vještine potrebne virtualnom pomoćniku uključuju:

Poznavanje računala: Virtualni pomoćnici koriste širok raspon računalnih programa za obavljanje svojih zadataka. Moraju biti upoznati s korištenjem interneta, upravljanjem pretincima e-pošte i korištenjem komunikacije temeljene na oblaku, poput dijeljenja datoteka, upravitelja lozinkama i telekonferencija. Vještina u izradi dokumenata, datoteka i proračunskih tablica također je važna.
Komunikacija: izvrsne usmene i pisane komunikacijske vještine potrebne su virtualnim asistentima za kontaktiranje s klijentima, primanje zadataka od klijenata i obavljanje brojnih dužnosti, poput korisničke podrške i stvaranja zapisa.
Uredničke vještine: važno je predati pisani rad bez pravopisnih i gramatičkih pogrešaka, stoga bi virtualni pomoćnici trebali imati snažne uredničke vještine. Također bi im trebalo biti ugodno lagano istraživanje i tipkanje dokumenata.
Organizacija i upravljanje vremenom: Osim što pomažu klijentima da upravljaju svojim vremenom nadgledanjem kalendara, rasporeda i sastanaka te obavljanjem organizacijskih zadataka za klijente, virtualni asistenti moraju biti vješti u organiziranju vlastitih zadataka i upravljanju vlastitim vremenom. Kao virtualni asistent, možete prihvatiti poslove od više klijenata odjednom i trebate ih sve obaviti učinkovito i na vrijeme.

2. Odlučite koje ćete usluge nuditi i svoju strukturu cijena

Možete bolje ciljati potencijalne klijente i zaraditi poslove znajući unaprijed koje zadatke možete i želite obaviti. Osim identificiranja svojih usluga, trebali biste odrediti i svoje naknade. Neki virtualni pomoćnici naplaćuju satnice, dnevne ili tjedne cijene, dok su drugi plaćeni po obavljenom zadatku.

3. Nabavite svu potrebnu opremu

Određivanje usluga koje ćete ponuditi također će vam pomoći da odredite vrstu opreme koja će vam trebati za obavljanje tih usluga. Neki virtualni pomoćnici mogu koristiti samo svoje prijenosno računalo i mobitel, ali ovisno o vrsti posla i broju zadataka koje prihvaćate, možda će vam trebati dodatna računala, monitori ili telefoni. Uobičajena oprema koju virtualni pomoćnik može trebati uključuje slušalice, namjenske fiksne linije i stroj za ispis, kopiranje i skeniranje. Svi virtualni pomoćnici trebaju pouzdanu internetsku vezu.

4. Potraga za poslovima

Započnite svoju karijeru kao virtualni asistent dobivanjem klijenata. Možda ćete morati početi prihvaćanjem malih, slabije plaćenih poslova dok ne steknete iskustvo i pozitivne kritike. Također se možete obratiti svojoj profesionalnoj mreži za slobodna radna mjesta ili pretražiti popise poslova na internetu.

5. Izgradite portfelj

Kako stječete iskustvo virtualnog pomoćnika, pitajte svoje klijente za povratne informacije i izgradite portfelj korisničkih recenzija i primjera vašeg rada. Stvaranje ovog portfelja vjerojatno će vam pomoći da dobijete više klijenata i bolje plaćene poslove pokazujući svoje vještine.

6. Reklamirajte se

Uspjeh kao virtualnog asistenta ovisi o vašoj sposobnosti da prodajete svoje usluge. Koristite društvene medije i profesionalne profile kako biste postali vidljivi na internetu. Možete izraditi vlastitu web stranicu kako biste potencijalnim klijentima predstavili svoj portfelj i vještine. Dok nastavljate dobivati ​​poslove, usredotočite se na izgradnju odnosa i umrežavanje .

7. Razmislite o specijalizaciji

Virtualni pomoćnici mogu povećati svoju plaću i zadržati klijente fokusiranjem na tržišnu nišu. Razmislite o razvoju određene vještine i reklamiranju sebe kao stručnjaka u tom području. Moguća područja specijalizacije uključuju marketing putem e-pošte, korisničku podršku, upravljanje društvenim medijima i dizajn web stranica.

Koliko zarađuje virtualni asistent?

Nacionalna prosječna plaća za virtualne asistente iznosi 15,87 USD po satu , a plaće se kreću od 7,25 USD do 37,50 USD po satu. Virtualni pomoćnici mogu povećati svoj prihod i potencijal zarade izgradnjom stalne klijentele i specijaliziranjem za posebne usluge. Za najažurnije informacije iz Indeeda kliknite gornju vezu plaće.

Kako pronaći posao virtualnog asistenta na internetu?

Internet je odlično mjesto za početak potrage za poslom virtualnog asistenta. Indeed vam omogućuje traženje poslova virtualnog pomoćnika na bilo kojoj geografskoj lokaciji, čak i uključujući udaljene uloge. Jednostavno upišite željenu lokaciju ili “udaljeno” u okvir za pretraživanje “Gdje”, a zatim kliknite “Pronađi poslove” da biste vidjeli svoje rezultate. Možete čak postaviti upozorenje o poslu upisivanjem svoje adrese e-pošte u okvir ispod trake za pretraživanje.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link