Facebook ads kaos?

Facebook ads jedan je od najmoćnijih alata za oglašavanje danas. Ako se bavite affiliate marketingom i želite brzi profit ali naravno uz neko ulaganje, onda je Facebook oglašavanje apsolutni broj jedan. Ali naravno, sve je samo ne savršen.

Facebook, koji se našao na udaru nakon mnogih skandala zbog trgovine osobnim podacima među agencijama, podignuo je ljestvicu sigurnosti. I to malo previše.

Zašto će baš svatko poluditi sa Facebook ads?

I što sad to znači u praksi. Krenimo redom. Na Facebook-u se možete oglašavati na dva načina, kao fizička osoba, odnosno vi sami odnosno kao firma. U mom slučaju ja radim preko firme zbog lakšeg pravdanja troškova jer knjigovodstveno prihodi ne mogu padati s neba nego trebaju biti posljedica nekog ulaganja.

Facebook ads za fizičke osobe

Ovaj dio je vrlo jasan. Bilo da imate page, grupu, ili jednostavno želite oglasiti svoj blog URL, otići ćete u opciju Ads i pokrenuti kampanju. Vrlo je važno da pratite Facebook policy, jer je Facebook jako osjetljiv na to što i kako oglašavate.

Konkretno, zgrću gomilu para na oglašavanju ali opet, ne dopuštaju da se sve i svatko oglašava pod svaku cijenu.

Proces postavljanja Facebook oglasa zapravo je na pravo poprilično jednostavan. Trebate znati da neke stvari na Facebook ads ne smijete NIKADA raditi.

  • Ne smijete nikada tvrditi da neki proizvod koji oglašavate ima garantirane rezultate
  • Ne smijete nikada koristi riječi tipa diet, weight loss i slično
  • Ne smijete (ako radite affiliate marketing) nikada stavljati direktan link na proizvod nego morate prvo voditi posjetitelja na vaš landing page, koji mora biti user safe
  • Ne smijete nikada, ali ama baš nikada koristiti sliku na kojoj je više teksta nego slike
  • I naravno, standardne stvar, ne smijete nikada vrijeđati, pozivati na nasilje, rasizam, standard
  • E da. I morate se verificirati

I tu na ovoj zadnjoj točci nastaju problemi. O tome ću malo kasnije.

Kao fizička osoba imate 1 ad account. Jedna greška, i gotovo je sa oglašavanjem. Dokle god pratite Facebook policy, imate 50% šanse da će vaš ad account opstati.

I tu pomaže business manager, odnosno oglašavanje za firme.

Facebook ads za firme

U pravilu, ako ste iole inteligentni ne trebate firmu za Business manager. Ali ako radite affiliate marketing preko firme, logično je da prijavite firmu. Osnovno prednost u odnosu na oglašavanje kao fizička osoba je u tome što u startu imate 3 ad accounta. Dakle, ako ode jedan, ostanu još dva. S vremenom broj raste na 5. Pa na 8. Pa na 15 pa na 750.

I sve to zvuči super. Da nije Facebook AI iza svega u igri. Facebook umjetna inteligencija je zapravo žešći pain in the ass. Zbog skandala koji su potresali Facebook digli su AI ljestvicu toliko visoko da je mogu opravdano staviti u kategoriju naj paranoidnijeg proizvoda na svijetu.

Pa da vam pojasnim. U Business manageru OBAVEZNO stavite barem još 2 prijatelja da budi admin useri sa vama. Ovo je ključno. KLJUČNO!

Dakle, pokrenete neku kampanju. Odobrena je. Krene. Vrti se dva dana. I BOOOOM!

Da da. Ad account disabled. Zašto? Pitaj boga isusa.

Izgubio sam zadnjih mjesec dana na razgovorima i pregovorima sa Facebookom oko Ad accounta jer sav moj affiliate business se uglavnom vrti oko rada sa facebook adovima. To je vjerujte mi najmoćniji alat za promociju bilo čega.

Evo kako me Facebook stajao živaca

Dakle, pokrenem kampanju. Sve super. Vrti se. Radi konverzije. Sve kao i uvijek. I samo odjednom dobijem obavijest da je ad account disabled.

Ok, desilo se to puno puta, nije neki big deal. Prijaviš to i nakon par dana riješena stvar. Ali prvo, prijaviš to KOME? Dobiti Facebook chat support je umjetnost. Osim ako nisi business. Kao business još i imaš neke šanse, pa se tako posrećilo i meni.

I dobijem ja nekog dečka, prijavim mu i objasnim sve. On meni kaže aha vidi, sve ok riješit ćemo, poslat ću ti mail.

I bomba. Dođe mail sa odbijenicom.

 

facebook ads

Ali ne samo sa odbijenicom za ad account, nego sa odbijenicom i za moj privatni ad account. Dakle, svaka opcija oglašavanja za mene je doživotno zabranjena. Ja lud.

Pokušavam dobiti support, ali nemoguća misija. Adovi se ne vrte, prihodi su ispod svih granica, užas.

I tako uspijem ja dobiti support. I opet ajmo sve ispočetka. I dobijem mail, da im je jako žao da su pogriješili i odblokiraju mi ad account.

Ali moj osobno ad account je i dalje blokiran. Dakle, ja ne mogu upravljati business adovima ako mi je osbno račun blokiran. TO je glavni razlog zašto morate imati još dva prijatelja za admine jer oni mogu nastaviti tamo gdje ste vi pali.

I ok, opet ja kontaktiram support, i kažu oni meni: ali mi nismo sigurni da ste to vi. Možete li uploadati neki dokument? I pošaljem ja osobnu, sve.

Kontaktiram ih ja opet, i evo ti odgovora:

Da poludiš….

Što se događa sa Facebook ads?

Da vas ne davim. Vjerujem da svatko od vas tko je radio sa facebook oglašavanjem je barem jedan puta naišao na ovakvu situaciju. Osim ako niste grubo prekršili facebook policy, vjerujte mi, nije vaša greška. Ovo je jednostavno random Facebook ID selekcija, i tu nema pomoći.

Pročitao sam na tone članaka o tome, pogledao hrpetinu videa o tome, i jednostavno ako upadnete u random selection, gotovo je, nema pomoći.

Kao što vidite iz maila koji sam dobio od Facebooka, i kod mene je bio slušaj lažno pozitivnog kršenja Facebook policy-a.

Kako riješiti problem sa Facebook oglašavanjem?

Ukratko – teško. Postoje dvije metode. Ako ste fizička osoba možete ići na support inbox, poslati request i moliti boga da vam netko odgovori. Ali kao fizička osoba Facebook-u ste vjerujte mi – nebitni.

Ako ste business, može vam se posrećiti da s vremena na vrijeme vidite ikonicu kojom možete requestati live chat sa podrškom. Tamo im možete sve lijepo objasniti, ali opet nisu oni ti koji na kraju o tome odlučuju.

Ako uvaže vaš prigovor – super. Ali najčešće neće. Ako ga ne uvaže, možete još jednom probati. Ali to je doslovno tako, imate samo još jednom mogućnost poslati prigovor. Ako tada odbiju vaš zahtjev, sa vašim imenom i prezimenom, slikom i kompjuterskim otiskom ste zauvijek bannirani sa oglašavanjem na facebooku.

Ja sam ovaj put imao sreće. Sa nekim drugim business acountima za affiliate marketing nisam, Iako nisam napravio apsolutno ništa krivo. To je Facebook. Kamo sreće da ti krivo uplate milju eura i ne uvaže zahtjev da ih prime nazad…

2 misli o “Facebook ads kaos?”

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link