Upravljanje novcem: 4 savjeta za upravljanje vašim financijama

Što je zapravo upravljanje novcem? To je plan za vaš novac tako da ga možete najbolje iskoristiti. Ovaj plan obično uključuje proračun i uštedu novca, izbjegavanje ili smanjenje duga i ulaganje u vašu budućnost.

Ako učenje upravljanja novcem zvuči zastrašujuće ili stresno, idite korak po korak. U nastavku se nalaze savjeti za upravljanje novcem koji će vam pomoći da steknete kontrolu i, što je još važnije, mir uma.

Kako upravljati svojim novcem

1. Napravite popis svojih financija

Upravljanje novcem je više od rješavanja matematike. Radi se i o prilagodbi vašeg načina razmišljanja.

Napravite mentalnu inventuru svoje trenutne pozicije.

  • Pretjerano trošite?

  • Imate li dovoljno ušteđenog da preživite neočekivani trošak?

  • Živite li od plaće do plaće?

  • Osjećate li se preopterećenim financijskim žargonom?

Budite iskreni prema sebi o tome gdje leže vaše slabosti. Možda ste u prošlosti napravili neke pogrešne korake, ali ne morate nastaviti tim putem. Evo kako upravljati svojim novcem sada, dok se pripremate za budućnost.

2. Izradite plan upravljanja novcem

Kako provodite svoj plan u djelo?

Upotrijebite korake u nastavku da biste izradili nacrt koji odgovara vašim financijama.

Počnite s proračunom

Ako niste sigurni kako planirati proračun , započnite odabirom sustava kojeg ćete se držati. Sviđa nam se proračunski plan 50/30/20, koji izdvaja 50% vašeg prihoda za potrebe, 30% za želje i 20% za štednju i otplatu duga. Ovaj proračunski kalkulator 50/30/20 dijeli vaš prihod u ove kategorije.

Ako vam pravila 50/30/20 ne odgovaraju, postoji mnogo drugih vrsta proračuna koje možete izabrati. Možda ćete također otkriti da vam besplatna proračunska aplikacija pomaže da ostanete u tijeku sa svojim financijama.

Pratite svoju potrošnju

Praćenjem troškova možete točno vidjeti kamo ide vaš novac. To bi vas moglo potaknuti da prestanete toliko trošiti u određenoj kategoriji ili da prilagodite svoje navike trošenja kako bi bile u skladu s vašim ciljevima.

Pronađite načine za uštedu

Kako budete obraćali više pažnje na svoje financije, vjerojatno ćete pronaći prilike za štednju. Evo kako uštedjeti novac , od prilagođavanja svakodnevnih navika, preko pregovaranja o računima do dugoročnih promjena.

U idealnom slučaju, s vremenom će štednja novca postati dio vašeg životnog stila. Ako želite saznati više o uštedi novca pomoću kupona, besplatnih proizvoda i DIY hakova, pogledajte naš vodič za štedljiv život .

Koristite namjenske račune za potrošnju i štednju

Jedan od načina da olakšate upravljanje novcem je da novac namijenjen za račune i proračunske troškove držite odvojeno od svog hitnog fonda . To će smanjiti iskušenje da uronite u njega za nenužne slučajeve. Štedite za kuću, odmor ili novi auto? Sakrijte ta sredstva na zasebne račune kako biste mogli vidjeti napredak prema svakom cilju.

Napravite plan za otplatu duga

Strateški pristup otplati duga pomoći će vam da brže stignete do cilja bez duga. Preporučamo da se prvo pozabavite svojim najskupljim dugom — računima s najvišim kamatama — dok na ostatak plaćate minimalno. Zatim se probijte kroz bilo koji dug s nižom kamatnom stopom dok ga ne isplatite.

Razvijte dobre kreditne navike

Vaš kredit može odrediti možete li dobiti zajmove i stope koje plaćate na njih, kao i mnoge druge aspekte vašeg financijskog života. Provjera kreditne sposobnosti može biti dio kupnje paketa za mobitel, osiguranja stana ili automobila.

Kako biste ostali na vrhu svog rezultata, usredotočite se na dva najveća čimbenika koji na njega utječu: povijest plaćanja i  iskorištenost kredita (koliki dio kreditnog ograničenja koristite). Nastojte platiti sve na vrijeme, jer samo jedno propušteno plaćanje može naškoditi vašem rezultatu i iskoristite manje od 30% svojih kreditnih ograničenja na svakoj kartici i ukupno.

Investirajte u svoju financijsku budućnost

Odvojite novac sada, u 401(k) ili IRA -i, i pustite da složena kamata učini svoju magiju. Konačni cilj je dugoročna financijska sloboda i stabilnost. Niste sigurni koliko trebate uštedjeti? Isprobajte naš kalkulator za mirovinu .

3. Maksimalno iskoristite svoju ušteđevinu

Upravljanje novcem nadilazi trošenje manje nego što zaradite. Pravi znak financijske moći je štednja dovoljna za udoban život dugoročno kao i kratkoročno.

To možete postići u četiri koraka:

Kasica prasica

Uštedjeti

Počnite skupljati dodatni novac za izgradnju fonda za hitne slučajeve. U idealnom slučaju, trebali biste imati na raspolaganju troškove života u vrijednosti od šest mjeseci u slučaju da se dogodi nešto nezamislivo. Ako se to čini preambicioznim, počnite s malim. Rezerva od 500 dolara odličan je prvi cilj.

Ikona investicijskog portfelja

Ulagati

Uložite dodatni novac za svoju budućnost. Pripremite se za mirovinu doprinoseći 401(k). Ako vaša tvrtka nudi isto, doprinesite dovoljno da biste dobili maksimum.

Otplatiti dug

Bilo da se radi o zajmu ili prijetećem računu za kreditnu karticu, vjerojatno imate neke obveze duga. Uvijek izvršite barem minimalne mjesečne uplate kako ne biste pretrpjeli štetu na kreditnom rezultatu zbog zakašnjelog plaćanja. Ako imate višak novca za račune, prvo otplatite dug s visokim kamatama .

Ikona novčanika

Ponoviti

Nastavite graditi taj fond za hitne slučajeve, ulažući za mirovinu i smanjujući dugove.

4. Budite uporni

Unatoč njihovim dobrim namjerama, mnogi ljudi ispadaju iz financijske trake. Držati se proračuna koji je previše restriktivan može biti gušljiv. Korištenje investicijskog žargona može biti zbunjujuće. Ali nemojte se obeshrabriti.

Niste preko noći došli u financijsku poziciju u kakvoj ste, a nećete se iz nje izvući. Dajte si vremena za učenje i rast. Uz naporan rad i predanost, možete s povjerenjem upravljati svojim novcem.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link