Kako zaraditi na Upworku

Što je Upwork?

Upwork je tržište za freelancere u područjima kao što su pisanje, grafički dizajn i web razvoj. Stranica pomaže profesionalcima pronaći projekte, komunicirati s klijentima i biti plaćeni.

Ako ste novi freelancer ili radite u novom području, možete skupiti dragocjeno iskustvo bez potrebe da uvijek odbijate klijente. Ali stranica je puna novih radnika koji su voljni prihvatiti posao za nižu cijenu, što može utjecati na vaš potencijal zarade.

Općenito, Upwork olakšava pronalaženje poslova i zarađivanje više novca , ali dobro razmislite za koje se nastupe želite prijaviti. I pogledajte naš vodič za upravljanje novcem kao freelancer radi savjeta o tome kako se nositi sa svojim novostečenim prihodom, nakon što počne pritjecati.

Kako zaraditi na Upworku

1. Postavite robustan — i pošten — profil

Vaš profil služi istoj svrsi kao i opći životopis za potencijalne poslodavce. Ne možete dobiti posao bez njega.

Ispunite vrstu posla koji želite raditi, određena područja u kojima ste vješti i svoju razinu stručnosti. Sve je ovo sam prijavio, stoga budite iskreni. Ako vas zaposle za poslove koje ne možete ispuniti, vaš bi račun mogao biti stavljen na čekanje ili zatvoren.

Nakon toga dodajte sliku glave i detaljan opis vaše pozadine. Možete uključiti poveznice na portfelj ili na određene uzorke radova.

Također možete ispuniti svoje obrazovanje, koliko sati tjedno možete raditi, lokaciju i željenu stopu. Ako niste sigurni što naplatiti, provjerite cijene drugih freelancera na Upworku koji imaju slično iskustvo.

Upwork će obično odobriti vaš profil u roku od 24 sata, pod pretpostavkom da je vaš profil provjerljiv i točan. Onda možete početi raditi.

2. Odaberite plan članstva

Upwork nudi dva plana članstva za freelancere: Basic i Plus.

  • Osnovni, temeljni

Ovaj plan je besplatan, ali ćete platiti za povezivanje s potencijalnim klijentima. Freelanceri na osnovnom planu plaćaju 0,15 dolara za svaki “Connect”, interne tokene platforme, koji se koriste za slanje prijedloga klijentima. Svaki mjesec možete prebaciti do 140 Connectova.

Ako vam se netko obrati, ne morate koristiti nikakve veze. Što robusniji vaš profil izgleda, veća je vjerojatnost da ćete dobiti ponude za posao od potencijalnih klijenata. Prikazivanje vašeg najboljeg rada ili isticanje određenog iskustva može vam pomoći da se istaknete. Ako ste novi u svom području, volontersko iskustvo također se računa.

Osnovni plan također uključuje zaštitu plaćanja za satnice i plaćanja po projektima.

  • Plus

Ovaj plan iznosi 14,99 USD mjesečno i uključuje sve u osnovnom planu, kao i:

  • 70 konekcija mjesečno.

  • Uvid u cijenu koju su konkurenti ponudili za posao.

  • Mogućnost čuvanja zarade u tajnosti.

  • Mogućnost prilagodbe URL-a vašeg profila.

  • Profil nikada nije sakriven zbog neaktivnosti.

3. Povežite se s (legitimnim) poslodavcima

Upotrijebite svoje veze za slanje prijedloga za poslove u vašoj kormilarnici. Prijedlozi trebaju sadržavati uvodno pismo, željenu naknadu i odgovore na pitanja koja je klijent uključio u objavu. Također možete poslati primjere bilo kojeg rada za koji mislite da bi bio relevantan.

Prije prijave za nastup, steknite ideju o reputaciji potencijalnog poslodavca. Better Business Bureau, Glassdoor i pretraživanje vijesti o poslodavcu na Googleu dobra su mjesta za početak istraživanja.

Upworkov sustav ocjenjivanja pomaže vam da odlučite s kim stvarno želite raditi i omogućuje drugima da vide žele li vas zaposliti.

Slično kao Uber ili Lyft, obje strane ocjenjuju jedna drugu nakon završetka ugovora. Poslodavci se ocjenjuju na ljestvici od pet zvjezdica, a njihove ocjene vidljive su na njihovim stranicama. Ocjene vaših klijenata čine vašu ocjenu uspješnosti posla, što je postotak prikazan na vašem profilu koji predstavlja koliko je koncerata završeno na zadovoljstvo klijenta. Ove vam ocjene pomažu da odlučite s kim stvarno želite raditi i omogućuju drugima da vide žele li vas zaposliti.

Čak i ako je sve u redu, održavajte komunikaciju i plaćanja unutar stranice. Dokumentiranje ponašanja obiju strana obeshrabruje prijevare jer će klijenti biti odgovorni za lažna plaćanja ili zahtjeve za rad ili za tvrdnje o vašem radu bez dokaza na licu mjesta.

4. Postavite svoju cijenu i počnite raditi

Upwork uzima dio vaše zarade. Struktura naknade je klizna ljestvica koja se temelji na ukupnom iznosu koji naplatite klijentu tijekom vremena, tako da što više radite s klijentom, manji je iznos. Možete očekivati ​​da će Upwork uzeti:

  • 20% za prvih 500 USD koje naplatite klijentu.

  • 10% za ukupne naplate s klijentom između 500,01 USD i 10 000 USD.

  • 5% za ukupne račune s klijentom koji premašuju 10.000 USD.

Možete biti plaćeni na jedan od dva načina: po satu ili po fiksnoj cijeni. Upwork-ove naknade su iste za oba.

Vaša satnica na Upworku je cijena prije odbitka usluge. Dakle, ako navedete cijenu od 20 USD po satu za svoj prvi nastup, možete očekivati ​​da ćete zaraditi 16 USD po satu nakon naknade od 20%. Nakon što tom klijentu naplatite 500 USD, naknada pada na 10% i zaradit ćete 18 USD po satu.

Kada pregovarate o stopi za posao s fiksnom cijenom, vrijedi ista ideja: ako ste plaćeni 400 USD za posao, bit ćete plaćeni 320 USD nakon smanjenja od 20%. Nakon što tom klijentu naplatite 500 USD, naknada pada na 10%.

Ako vam priđu za posao s niskom plaćom, nemojte to shvatiti zdravo za gotovo. Pregovarajte s kupcem kako biste pronašli cijenu koja mu odgovara.

Ako vam priđu za posao s niskom plaćom za mnogo teži posao, ne morate to shvatiti zdravo za gotovo. Pregovarajte s kupcem kako biste pronašli cijenu koja mu odgovara.

Projekti po satu

Svi projekti po satu bilježe se u vaš Dnevnik rada, koji je ugrađen u Upworkovu desktop aplikaciju. Kada je ova funkcija uključena, aplikacija će voditi detaljnu evidenciju vašeg napretka na projektu. Aplikacija prati vaše vrijeme u ciklusima naplate od 10 minuta. Bilježi pritiske tipki, pomicanje, klikove i aktivne prozore. Također povremeno pravi snimku zaslona.

Također možete uključiti ili isključiti Dnevnik rada u bilo kojem trenutku i umjesto toga ručno zabilježiti rad, ali korištenje alata pomaže vam da se kvalificirate za uslugu Upwork pod nazivom Zaštita po satu. Ova usluga osigurava da ste plaćeni za posao koji možete dokazati da ste obavili, čak i ako klijent odbije.

Projekti s fiksnom cijenom

Plaćanje za projekte s fiksnom cijenom jednostavnije je. Osoba ili tvrtka koja vas ugovara mora izdvojiti određeni iznos novca kada sklapate ugovor. Poslodavac također mora postaviti prekretnice, koje su konkretni rezultati na putu do završenog posla. Plaćen vam je dio ili cijeli polog kada dođete do ovih kontrolnih točaka, a ostatak se plaća kada je sve dovršeno.

5. Budite plaćeni

Upwork freelanceri mogu dobiti osigurana plaćanja putem PayPala, izravnog depozita ili bankovnog prijenosa.

Svi vaši projekti po satu naplaćuju se tjedno. Dobit ćete plaću nakon što vi i klijent pregledate rad, 10 dana nakon završetka obračunskog razdoblja. Ako se projekt odustane prije nego što je završen, tada će Hourly Protection i milestones biti korisni. Ako mislite da niste dobili pravednu naknadu, Upwork ima postupak spora.

Projekti s fiksnom cijenom počinju se isplaćivati ​​čim postignete dogovorene prekretnice. Možete započeti spor ako klijent ne plati za prekretnicu ili odbije platiti za ono što mislite da je završen posao.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link