19 načina da brzo pronađete gotovinu

Sada vam treba gotovina, ali do isplate su još dani ili tjedni. Što radiš?

Panika i stres prirodne su reakcije. Nakon što se one povuku, otkrit ćete da postoje načini da se brzo dočepate novca, a da ne postanete žrtva prijevara.

Evo 19 strategija za brzu zaradu gotovine danas, plus nekoliko savjeta o tome kako smanjiti troškove, povećati prihode i izgraditi fond za hitne slučajeve , tako da sljedeći put ne morate otimati sitniš.

1. Prodaj rezervnu elektroniku

Možete prodati svoj stari telefon  ili tablet na stranicama kao što su Swappa i Gazelle, ali da biste danas dobili gotovinu, najbolje je koristiti ecoATM  kiosk. Razmislite i o prodaji starih MP3 playera i prijenosnih računala.

2. Prodajte neiskorištene poklon kartice

Cardpool kiosci nude instant gotovinu za darovne kartice u vrijednosti između 15 i 1000 USD. Tamo ćete dobiti nešto manje; tvrtka plaća do 85% vrijednosti kartice na svojim kioscima, dok plaća do 92% ako prodajete preko njezine web stranice. Također možete proći kroz online razmjenu darovnih kartica kao što je Gift Card Granny, ali većini je potrebno nekoliko dana jer karticu morate poslati poštom, a zatim čekati ček ili izravni depozit.

3. Založiti nešto

Kao način posuđivanja novca, zajmovi u zalagaonici nisu dobri. Ali oni su brzi, a ako ne možete vratiti zajam, zalagaonica jednostavno zadržava predmet koji ste upotrijebili kao kolateral. To je puno bolje od uništenog kredita i poziva utjerivača dugova. Često možete i izravno prodati zalagaonici, umjesto da posuđujete za predmet. Najbolje prolaze nakit, glazbeni instrumenti, vatreno oružje i suvremena elektronika.

4. Radite danas za plaću danas

Pretraživanje ove fraze na mreži daje mnogo rezultata. Istražili smo 26 legitimnih sporednih poslova koji mogu pružiti brzo povećanje prihoda, u rasponu od vožnje putnika ili paketa do slobodnjaka od kuće.

Također možete isprobati odjeljke o poslovima ili nastupima na Craigslistu , koji često imaju oglase za kratkoročne poslove u poslu posluživanja hrane, domaćinstva i općeg rada.

5. Tražite zajmove i pomoć zajednice

Organizacije lokalne zajednice mogu ponuditi zajmove ili kratkoročnu pomoć za pomoć oko stanarine, režija ili drugih hitnih slučajeva. NerdWallet je sastavio bazu podataka o alternativama brzih zajmova dostupnih stanovnicima u gotovo dva tuceta država. Lokalne crkve mogu davati male zajmove po niskim stopama. Društveni centri i neprofitne udruge u vašem području također mogu nuditi male zajmove.

6. Zatražite strpljivost s računima

Neki vjerovnici kao što su komunalna poduzeća i tvrtke kabelske televizije ne naplaćuju kamate na zakašnjela plaćanja, pa saznajte hoće li prihvatiti odgođena plaćanja. Upotrijebite sav novac koji uštedite od neplaćanja računa za hitne potrebe. Ako ne možete platiti potrošačke dugove kao što su zajmovi za automobile ili hipoteke, prvo istražite svoje mogućnosti sa zajmodavcem prije nego što se okrenete otrovnim zajmovima s visokim kamatama.

7. Zatražite akontaciju plaće

Zatražite od svog poslodavca gotovinski predujam na vašu plaću, koji vas obično ne košta nikakve naknade i koji vraćate odbitkom s plaće. Neke tvrtke također nude jeftine kredite radnicima u krizi. Također biste mogli razmotriti Earnin , aplikaciju koja radnicima nudi predujmove koje otplaćuju u paušalnom iznosu na dan isplate bez kamata. No traži donaciju i zahtijeva pristup vašem bankovnom računu i tablicama radnog vremena.

8. Uzmite zajam sa svog računa za mirovinu

Možete uzeti zajam na svoj 401(k) ili individualni mirovinski račun, ali postoje uvjeti. Od svoje IRA-e možete posuditi jednom godišnje ako novac vratite u roku od 60 dana. Ako vaš poslodavac dopušta 401(k) zajmove – ne dopuštaju svi – obično možete posuditi čak polovicu svog stanja na računu, do 50.000 USD, i imate pet godina za otplatu. Međutim, ako ne plaćate 90 dana, zajam se smatra oporezivim prihodom. A ako date otkaz ili izgubite posao, obično morate ubrzo nakon toga otplatiti zajam od 401 (k).

9. Posudite uz životno osiguranje

Ako imate policu životnog osiguranja koja ima novčanu vrijednost, što se ponekad naziva trajno životno osiguranje, možete posuditi uz nju i imati ostatak svog života da je otplaćujete. Ako ne vratite, osiguravajuće društvo oduzima novac od isplate police kada umrete. Ali ne možete posuditi uz policu životnog osiguranja, koja je češća vrsta.

10. Koristite gotovinski predujam kreditnom karticom

Ako imate kreditnu karticu i račun je u dobrom stanju, gotovinski predujam mnogo je jeftinija opcija od brzog zajma. Platit ćete naknadu, obično oko 5% iznosa koji posudite, plus kamate koje mogu biti oko 30%.

11. Potražite brzi alternativni zajam

Neki kreditni sindikati nude male, kratkoročne gotovinske predujmove poznate kao alternativni zajmovi do isplate . Federalno ovlaštene kreditne unije zakonski ne mogu naplaćivati ​​više od 28% godišnje postotne stope na PAL-ove. To nije jeftino, ali je mnogo bolje od brzih zajmova, koji imaju troznamenkaste godišnje kamatne stope.

12. Uzmite osobni zajam

Neki zajmodavci mogu financirati osobni zajam u jednom danu ; ako imate dobar kredit, vjerojatno ćete imati mnogo izbora. Ako vam kredit predstavlja izazov, morat ćete pronaći zajmodavca koji ne samo da brzo donosi gotovinu, već prihvaća i loš kredit. Stope za zajmoprimce s lošom kreditnom sposobnošću od uobičajenih zajmodavaca dosežu 36% godišnje kamatne stope. Možda ćete pronaći druge zajmodavce koji nude brzo financiranje bez provjere kreditne sposobnosti, ali ćete platiti troznamenkaste kamate. Nemojte nasjedati na to.

13. Iznajmiti sobu

Stranice poput Airbnba nisu samo za ljude koji imaju kuće za odmor koje iznajmljuju kada ih ne koriste. Mnogi popisi na web-mjestu odnose se na dodatne sobe — ili čak zajedničke sobe — u kući vlasnika, što znači da možete ostati na mjestu dok donosite nešto novca, osobito ako živite u razumno poželjnom području. Provjerite lokalne uredbe kako biste bili sigurni da je kratkoročni najam dopušten.

Izrada unosa na stranici je besplatna, ali postoji naknada za uslugu od 3% kada se izvrši rezervacija. Tvrtka oslobađa plaćanje domaćinu 24 sata nakon prijave gostiju.

14. Mjesečina kao čuvarica pasa

Tehnologija je i ovdje na vašoj strani, sa stranicama uključujući  Care.com i Rover , povezujući vlasnike kućnih ljubimaca s čuvarima i šetačima pasa. Možete odabrati hoćete li ugostiti psa ili ostati u kući vlasnika (i — evo ideje — iznajmite svoje mjesto putem Airbnba dok vas nema). Cijene su između 20 i 60 USD za noć u većini područja, iako mogu biti veće ili niže ovisno o lokaciji i količini posla. (Ne volite psa? Pogledajte druge hobije koji donose novac .)

15. Postanite vozač koji dijeli vožnju ili dostavljač

To su poslovi koje možete obavljati navečer ili vikendom, koristeći vlastiti auto i plin. Tvrtke poput  Ubera i Lyfta povezuju vas s ljudima koji su voljni platiti vožnju, a dostavne službe kao što su OrderUp i Postmates  plaćaju vam dostavu namirnica za van i drugih artikala.

16. Smanjite premije osiguranja

Jedna od prljavih tajni industrije osiguranja automobila jest da premije za istog vozača za isto pokriće mogu varirati stotinama dolara od tvrtke do tvrtke. Svaki osiguravatelj radi svoju matematiku; zato se isplati usporediti ponude osiguranja automobila .

Ako vam se sviđa vaš operater, pregledajte desetke popusta koje može imati na raspolaganju. Mogli biste dobiti 10% popusta ili više za stvari kao što su dobre ocjene, završetak defenzivne obuke vožnje ili prolazak najmanje tri godine bez nezgode.

Isto je i s osiguranjem kuće . Kupovanje uokolo može vam uštedjeti 10% do 15%, kao i popusti za stvari kao što su posjedovanje kućnog sigurnosnog sustava, ostanak bez potraživanja ili nepušač. A mnoga osiguravatelja nude popuste za kupnju polica za automobile i kuće ili iznajmljivače kod njih.

17. Konsolidirajte svoj dug

Ako se borite s otplatom višestrukih dugova, možda ćete moći konsolidirati ta stanja – od kreditnih kartica, medicinskih računa, financiranja trgovine ili drugih troškova – i smanjiti svoja plaćanja osobnim zajmom . Neki zajmodavci mogu financirati zajam u roku od jednog dana. Refinanciranje duga od 5000 USD s kamatne stope od 10% na 5% moglo bi vam uštedjeti više od 800 USD na kamatama ako ostatak morate nositi najmanje četiri godine.

Ako imate dobru kreditnu sposobnost, možete izvršiti prijenos dugovanja po kreditnoj kartici s visokim kamatama na novu karticu s početnom kamatnom stopom od 0%. Pobrinite se da možete otplatiti saldo prije nego što tečaj naraste na kraju uvodnog razdoblja.

18. Refinancirajte svoje studentske zajmove

Zajmoprimci imaju koristi od niskih kamatnih stopa i konkurentnog tržišta refinanciranja privatnih studentskih zajmova, a opcije refinanciranja dostupne su osobama s različitim kreditnim rezultatima. Vrijedno je provjeriti može li vam refinanciranje uštedjeti novac — osobito kada prosječni zajmoprimac putem refi platforme NerdWallet  može uštedjeti više od 11.000 USD.

19. Promijenite plan za mobitel

Ako vam je novac u džepu važniji od kupnje novog otmjenog telefona, potražite pružatelje mobilnih usluga koji nude najniže cijene. FreedomPop nudi osnovnu glasovnu i podatkovnu uslugu besplatno. Kvaka s ovim uslugama je što često morate odmah kupiti telefon ili donijeti vlastiti. Pa možda još ne želite prodati svoj stari telefon. Također možete pronaći prepaid tarifu za mobilni telefon za 30 USD mjesečno ili manje.

4 izvora brze gotovine koje treba izbjegavati

Brzi krediti: Brzi krediti su kratkoročni krediti koji se daju osobama koje imaju izvor prihoda i bankovni račun i koji se otplaćuju u jednokratnom iznosu. Vaš kredit nije faktor, ali ako već imate nepodmirene brze zajmove, možda nećete moći dobiti još jedan. Kamate se obično izražavaju kao “naknada” — tipično je 15 USD za posuđenih 100 USD. Ali to može biti zamka: zajmoprimci obično imaju opciju platiti još jednu naknadu umjesto podmirenja zajma, a s vremenom se te naknade zbrajaju. Tipična naknada od 15 USD na dvotjedni zajam iznosi gotovo 400% kamata na godišnjoj osnovi.

Brzi zajmovi s otplatama: dostupni u trgovinama i na internetu, ovi zajmovi s otplatama protežu rokove otplate na čak tri godine. Ne treba vam dobar kredit; proizvodi se često reklamiraju kao zajmovi na rate bez provjere kreditne sposobnosti . Ali obično morate ispunjavati uvjete brzog zajma: plaću i bankovni račun. Kamatni troškovi brzo rastu: trogodišnji zajam od 2000 USD uz godišnju kamatnu stopu od 400% na kraju će koštati više od 16 000 USD.

Zajmovi u vlasništvo automobila: Ovi kratkoročni zajmovi — na mjestima gdje su legalni — zahtijevaju da predate vlasništvo nad svojim vozilom kao kolateral za dug. Često se uspoređuju s brzim zajmovima, a kamatne stope su usporedive, ali mogu biti još gore: ako ne vratite, zajmodavac vam može zaplijeniti automobil.

Brzi zajmovi za izgradnju kredita: većina brzih zajmodavaca ne izvješćuje velike kreditne urede o isplatama na vrijeme, što bi pomoglo vašim kreditnim rezultatima. Neki zajmodavci to čine i također smanjuju kamatne stope na sljedeće zajmove kako bi odražavali poboljšanu kreditnu sposobnost. Zajmovi Oportun, Rise i Fig Loans nude zajmove na rate po nižoj cijeni nego u poslovnicama s brzim isplatama — no njihove su stope još uvijek višestruko veće od onih kod uobičajenih zajmodavaca. Ne preporučujemo ove zajmove osim ako je jedina druga opcija tradicionalni brzi zajam.

Tražite više novca?

Možda će vam trebati dodatna pomoć ako vaš trenutni prihod ne pokriva osnovne troškove, poput režija. Saznajte više o načinima uštede na ograničenom proračunu , uključujući dobivanje podrške i pregovaranje s pružateljima usluga.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link