Prodajte fotografije online: 18 web stranica za prodaju vaših fotografija

Sposobnost da zaradite novac online kao fotograf prodajom svojih fotografija online odnosi se na iskorištavanje kreativnosti u srcu vašeg rada i njezinu primjenu na unovčavanje vaših talenata.

Može se činiti da je to teško postići kada se svatko s najnovijim iPhoneom i pristupom besplatnom softveru za uređivanje fotografija može nazvati fotografom, ali uspjeh većine kreatora koji se okrenu poduzetništvu svodi se na tri stvari:

 1. Pronalaženje svoje niše
 2. Izgradnja publike
 3. Stvaranje nekoliko tokova pasivnog prihoda

Ovaj vodič će istražiti neke od stvari koje biste trebali znati o tome kako prodati svoju fotografiju na mreži , s resursima koji će vam pomoći da pronađete najbolji način za prodaju fotografija na mreži, kao što su  mjesta za prodaju na mreži na kojima možete popisati svoje fotografije.

18 mjesta za prodaju fotografija na internetu

 • Alamy
 • 500px
 • SmugMug Pro
 • Shutterstock
 • iStock Photo
 • Etsy
 • Getty Images
 • Stocksy
 • Can Stock Photo
 • Adobe Stock
 • Twenty20
 • Depositphotos
 • Dreamstime
 • EyeEm
 • 123RF
 • Foap
 • Zenfolio
 • Pixieset

Licenciranje je jedan od najpopularnijih načina “prodaje” vaših fotografija na internetu robnim markama, izdavačima ili bilo kome tko bi mogao imati interes koristiti vaše fotografije u vlastite svrhe.

I to je ovdje ključ. Morate se vratiti unatrag i razmisliti o tome kako brend ili izdavač mogu koristiti vaše fotografije. Svestrane fotografije koje izražavaju ideje obično su popularne, posebno kada prikazuju ljudske subjekte.

Postoji mnogo web-mjesta za skladištenje fotografija. Pogledajmo najbolja mjesta za prodaju fotografija na mreži:

1. Alamy

web stranica Alamy

Alamy ima najraznovrsniju kolekciju fotografija na svijetu, s više od 215 milijuna slika, vektora, videozapisa i panoramskih slika od 360 stupnjeva. Možete prodati bilo što, od svakodnevnih slika do specifičnih niša. Platforma ima više od 60.000 suradnika diljem svijeta i preko 110.000 kupaca. Također nudi aplikaciju, Stockimo, gdje možete prodavati fotografije s iPhonea i zaraditi dodatni novac od svojih selfija.

Alamy plaća suradnicima mjesečno i ima jednostavnu strukturu plaćanja jednostavnu za korištenje. Ako su vaše slike ekskluzivne za Alamy, dobivate 50% izravne prodaje. Slike koje nisu ekskluzivne za Alamy dobivaju 40% ukupne izravne prodaje. S Alamyjem također nema dugoročnih ugovora.

2. 500 px

500px web stranica

500px Licensing (bivši 500px Prime) ugošćuje milijune fotografa koji prodaju fotografije online putem svoje web stranice za stock fotografije, 500px. Njegovi distribucijski partneri opslužuju više od milijun kupaca diljem svijeta i najbolji su izbor za kreativni sadržaj. Sav sadržaj dostavljen na stranicu je besplatan, što znači da je licenciran za neograničenu, trajnu upotrebu, a cijene se temelje na veličini datoteke.

500px je također platforma zasnovana na zajednici za amaterske i profesionalne fotografe. Možete pratiti druge fotografe, staviti svoje fotografije na njihovo internetsko tržište i sudjelovati u Photo Quest natjecanjima za nagrade. Možete zaraditi do 60% tantijema za ekskluzivne slike i isplatu provizije od 30% za neekskluzivne fotografije.

Početak je jednostavan. Sve što trebate učiniti je kreirati račun, poslati svoje fotografije, autorizirati svoju trgovinu i ispuniti obrasce za svaku sliku, uključujući modele i izdanja odgovornosti—a zatim počnite s prodajom!

3. SmugMug Pro

SmugMug Pro

Bilo da ste novi fotograf ili etablirani profesionalac, SmugMug vam može pomoći u prodaji vaših fotografija na mreži s prekrasnim portfeljem, prodajnom platformom i alatima koji će vam pomoći u rastu. SmugMug vam omogućuje da zadržite 85% profita između cijene koju postavite i SmugMugovih zadanih cijena ispisa .

Recimo da prodate otisak 5×7 za 10,79 USD. Ako je zadana cijena SmugMuga 0,79 USD, marža za taj ispis je 10 USD. U ovom slučaju zadržavate 8,50 USD kao dobit. Međutim, morat ćete se prijaviti za mjesečno članstvo, koje košta najmanje 200 USD godišnje na Portfolio planu, iako vam plan daje pristup mnoštvu alata za e-trgovinu koji pomažu pri prodaji fotografija na mreži.

4. Shutterstock

Shutterstock

Za neke se smatra najlakšim načinom za online prodaju fotografija,  Shutterstock je vodeća web stranica za stock fotografije za online prodaju fotografija. Platforma je isplatila više od milijardu dolara svojoj zajednici u proteklih 15 godina, a može omogućiti da vaše fotografije vide milijuni kupaca.

Shutterstock se smatra mikro-zalihom, gdje su fotografije jeftinije i neekskluzivne, a glavni način za povećanje preuzimanja je doprinos velikom količinom slika koje se mogu koristiti kao vizualne metafore. Ne očekujte da ćete ovdje zaraditi toliko, ali to je dobro mjesto ako tek učite kako prodavati zalihe fotografija.

Isplate se temelje na vašoj zaradi tijekom vremena i kreću se od 20% do 30%. Postoji i affiliate program u kojem možete zaraditi dodatni novac ako preporučite nove fotografe ili kupce.

5. iStock fotografija

iStock fotografija

iStock Photo je mikro dionica ogranak tvrtke Getty Images. Glavna razlika između to dvoje je što vaše fotografije na iStocku nisu ekskluzivne, što znači da svoje fotografije možete prodavati i drugim agencijama. Međutim, to znači da zarađujete puno nižu proviziju od ekskluzivnih fotografija. Provizija se kreće od 15% do 45%, ovisno o tome jesu li fotografije ekskluzivne ili neekskluzivne.

Trenutačne stope ekskluzivnosti , prema matičnoj tvrtki Getty, su sljedeće:

Plaćanje autorskih prava za iStockPhotos

6. Etsy

Etsy

Ako želite prodavati fotografije online, otvaranje Etsy fotografske trgovine može biti izvrsna opcija za vas. Lako je započeti: možete brzo prodati ispise, a struktura naknade pogoduje i profesionalnim fotografima i fotografima početnicima. Etsy uzima samo 5% cijene transakcije, što uključuje trošak dostave koji postavite. Ako primate uplate putem Etsy Paymentsa, on također prikuplja 3% + 0,25 USD naknade za obradu plaćanja nakon prodaje ispisa.

Razlika između Etsyja i drugih mjesta za prodaju fotografija na internetu je u tome što većina ljudi neće tražiti stock slike. Htjet ćete uložiti u dizajn i marketing svoje Etsy trgovine kako biste izvukli maksimum iz platforme. Međutim, uz mali dio od svake prodaje, možda će biti vrijedno vaše energije.

Ako želite saznati više o tome kako prodavati fotografije na Etsyju, pročitajte ovaj vodič .

7. Getty Images

Getty Images

Getty Images je na vrhu web stranica za stock fotografije. Privlači robne marke i izdavače koji traže visokokvalitetne ili ekskluzivne slike koje je teško pronaći za licenciranje. Platforma, zajedno sa svojom microstock stranicom, iStock, dopire do preko 1,5 milijuna kupaca diljem svijeta.

Standardi o tome kako prodati svoju fotografiju online ovdje kao suradnik predvidljivo su viši nego na mnogim drugim web stranicama s fotografijama. Međutim, stope za dostavu visokokvalitetnih fotografija licenciranih putem Getty Imagesa počinju od 20% i mogu doseći čak 45%.

8. Stocksy

Stocksy

Stocksy je popularno mjesto za stock fotografije srednjeg ranga, najbolji način za online prodaju fotografija za mnoge izdavače i kreativce. Postati Stocksy suradnik nudi visoke isplate—fotografi mogu zaraditi 50% tantijema za standardne licence i 75% tantijema za proširene licence—ali sve su fotografije 100% ekskluzivne, što znači da ih ne možete ponovno upotrijebiti na drugim web-mjestima s fotografijama.

Stocksy je također zadruga u vlasništvu umjetnika, što znači da dobivate dio vlasništva nad tvrtkom i možete pomoći u kontroli njezinog smjera. Doprinositelji također mogu dobiti udio u dobiti u obliku povrata pokroviteljstva kada zadruga ima višak. Iznosi se određuju na temelju vašeg doprinosa zadruzi kroz prodaju vaših fotografija i/ili snimaka.

Ako ste zainteresirani za prodaju fotografija na Stocksyju, pogledajte FAQ o aplikaciji za suradnike .

 

9. Can Stock Photo

CanStockPhoto

Više od 92.000+ fotografa naučilo je kako prodati svoje fotografije online uz Can Stock Photo . Postoje različite strukture isplata u rasponu od postotaka do fiksnih iznosa, a Can Stock vam daje 5 USD za svakih 50 fotografija koje vaša preporuka proda. Kada prodajete fotografije na Can Stock Photo, on također navodi vaše fotografije za prodaju na Fotosearchu, agenciji za stock fotografije.

10. Adobe Stock

AdobeStock

Adobe Stock jedno je od najboljih mjesta za besplatnu online prodaju fotografija jer, kada ovdje navedete fotografije za prodaju, one su također dostupne na web-mjestu zaliha Fotolia . Ako već koristite Adobe paket za druge kreativne projekte, možete dodati svoje slike, videozapise, vektore ili ilustracije u Adobe Stock izravno iz Adobe Lightroom CC i Adobe Bridge CC te putem weba.

Prodajom fotografija na Adobe Stocku možete doprijeti do milijuna kupaca i biti izloženi najvećoj svjetskoj kreativnoj zajednici unutar njihovih omiljenih aplikacija. I možete zaraditi 33% provizije na fotografije koje prodajete putem njega.

Život je pre kratak, promijeni ga još danas:

11. Twnty20

Dvadeset20

Twenty20 je započeo kao alat za Instagram fotografe za prodaju svojih slika robnim markama. Sada je to robusna web stranica za stock fotografije na kojoj možete prodavati fotografije online i povezivati ​​se s potencijalnim klijentima. Novac možete zaraditi na tri načina:

 • Zarada 2 USD po licenciranoj fotografiji
 • Osvajanje novčanih nagrada od fotografskih izazova
 • Primanje 100% provizije od svih marki koje vas angažiraju za zakazana snimanja

Uz Twenty20 možete prodavati fotografije u njegovoj aplikaciji ili postavljati fotografije na vlastitu web stranicu na domeni brenda. U svakom slučaju, to je odlično mjesto za prodaju slika online i zarađivanje novca radeći ono što volite.

12. Depositphotos

Depositphotos

Depositphotos je globalno, online tržište za vizualni sadržaj s bibliotekom od preko 150 milijuna datoteka i klijentima iz više od 200 zemalja. Depositphotos ima više od 100.000 suradnika iz cijelog svijeta, a vjeruju mu vodeće međunarodne tvrtke, uključujući Warner Bros., TripAdvisor, Subaru i druge. Provizije se temelje na iskustvu i statusu suradnika na platformi, kao i na rezoluciji i vrsti licence, a kreću se između 34% i 42%.

13. Dreamstime

Vrijeme snova

Već gotovo 20 godina Dreamstime  pruža visokokvalitetne slike klijentima na kreativnom tržištu – od neovisnih kupaca u privatnom sektoru do tvrtki s liste Fortune 500. Burzovna agencija bavi se:

 • 31 milijun registriranih članova
 • 600 000 fotografa koji doprinose
 • 144 milijuna fotografija, ilustracija, isječaka i vektora
 • 20 milijuna jedinstvenih mjesečnih posjetitelja web stranice

Dreamstime nudi velikodušnu isplatu suradnicima. Međutim, zahtijeva više angažmana, pa nije baš najlakši način za prodaju fotografija na internetu. Morate imati najmanje 70% svog portfelja na stranici najmanje šest mjeseci. Ali neekskluzivni suradnici mogu zaraditi 25%–50%, a ekskluzivne fotografije generiraju 27,5%–55% provizije. Također možete zaraditi dodatni novac za preporuke, i na strani suradnika i na strani kupaca.

14. EyeEm

EyeEm

EyeEm se više fokusira na oglašavanje stock fotografije, što ga čini jednim od najboljih mjesta za prodaju fotografija na mreži ako želite biti u prostoru komercijalne fotografije. Također možete dobiti rezervacije za snimanja od strane robnih marki kao što su Airbnb, Spotify i drugih velikih marki.

Podržava zajednicu od više od 25 milijuna fotografa i videografa iz preko 150 zemalja i nudi 50% provizije za svaku prodanu fotografiju.

15. 123RF

123RF

123RF je veliki igrač u industriji stock fotografije. Sav sadržaj na platformi nije ekskluzivan, tako da možete prodavati i na drugim web stranicama. Osim toga, 123RF će vaše fotografije plasirati na više od pet milijuna kupaca u 44 zemlje i na 17 različitih jezika. Nakon što postanete suradnik, možete zaraditi između 30% i 60% za svaku prodanu licencu.

16. Foap

Foap

Foap je definiran svojom zajednicom od preko tri milijuna kreativaca. Bilo da želite prenijeti profesionalnu fotografiju (ili pokušati zaraditi prodajući svoje fotografije!), možete upotrijebiti Foapovu aplikaciju za prodaju svojih fotografija.

Foap nudi suradnicima nekoliko različitih načina za prodaju vaše fotografije na mreži:

 • 5 USD za svaku prodanu fotografiju
 • $100–$2,500 za misije, gdje brendovi šalju fotografije i određuju novčanu nagradu za pobjedničke prijave
 • Prodaja fotografija online putem partnerskih platformi, kao što su Adobe i Alamy

Ako želite znati koji je najbolji način za online prodaju fotografija robnim markama kao što su KraftHeinz, Nivea, Heineken i drugima, Foap je izvrsna opcija za vas.

17. Zenfolio

Zenfolio

Zenfolio olakšava prodaju fotografija na mreži za početnike i profesionalce. Možete izraditi web stranicu kako biste predstavili svoj rad, privukli nove klijente i prodavali svoje fotografije na mreži. Osim toga, nudi opcije ispisa fotografija i digitalnih proizvoda  , uz proviziju od 7%. Međutim, morate imati mjesečnu pretplatu na Zenfolio, koja počinje s 5 USD mjesečno.

18. Piksiset

Piksiset

Pixieset nudi fotografima kompletan paket za dijeljenje, isporuku i prodaju fotografija na mreži. Uz Pixieset možete jednostavno stvoriti prekrasnu internetsku trgovinu za prodaju ispisa fotografija, proizvoda i više s automatskim ispunjavanjem.

Pixieset vam daje potpunu kontrolu nad vašom trgovinom. Sve što trebate učiniti je postaviti prodajnu cijenu za svoje proizvode i plasirati svoje fotografije. Potrebno je 15% provizije za besplatne planove, ali 0% za plaćene planove, koji počinju od samo 8 USD mjesečno.

 

Kako prodavati fotografije online: dva bitna koraka

Sada kada znate gdje prodavati fotografije online, razgovarajmo o tome kako prodavati svoje fotografije online kao uspješan i legitiman posao.

1. Definirajte svoju nišu

Najlakši način za prodaju fotografija na internetu po visokim cijenama jest specijalizirati se za nišu. Svaki uspješan fotograf ima dosljedan stil ili temu koja se provlači kroz njihov rad. Bez obzira jesu li vaša stvar putovanja, moda, gradski pejzaži, priroda, hrana itd., dosljednost je ključna.

Ljudi prate druge ljude na mreži kako bi vidjeli više o onome što ih je uopće zanimalo. Ljudi prestaju pratiti druge ljude kada ta očekivanja nisu ispunjena.

Pronalaženje svoje tržišne niše ako želite prodavati slike na mreži obično je nešto u čemu se osjećate dok vidite koji stilovi i fotografije odjekuju kod vaše publike. Ali također možete procijeniti potražnju za određenim temama korištenjem istraživanja ključnih riječi kako biste analizirali opseg pretraživanja pojmova povezanih s vašim fotografijama.

Keywords Everywhere proširenje je preglednika koje vam pokazuje opseg pretraživanja odmah ispod vašeg Google pretraživanja, olakšavajući pronalaženje i eksperimentiranje s traženim subjektima i kutovima kako biste vidjeli što možete zadovoljiti svojim fotografijama.

Fotografi koji uče kako prodati svoju fotografiju online – baš kao i blogeri, YouTuberi i umjetnici bilo koje vrste – također bi trebali ulagati u stvaranje svoje publike. To je u konačnici ono što im pomaže da izgrade svoj fotografski posao i prodaju fotografije online.

Bilo da radite kao slobodnjak ili prodajete fotografije online kao ispise, najbolji način za prodaju fotografija online jest izgraditi i iskoristiti svoju mrežu kako biste proširili svoj doseg i vjerodostojnost.

Vizualne društvene platforme s ugrađenom publikom poput Instagrama i Tumblra mogu vam pomoći da dosegnete široku publiku. Ali postoje i stranice za dijeljenje fotografija koje vas mogu povezati s drugim fotografima, pomoći vam da izgradite sljedbenike i, ovisno o platformi, prodaju licence za korištenje vaših digitalnih fotografija (više o tome kasnije).

Povezivanje različitih računa olakšava upravljanje dijeljenjem fotografija na nekoliko platformi, što je dobro za vidljivost vaših fotografija—osobito važno kada pokušavate smisliti kako prodati svoju fotografiju. Na Instagramu, na primjer, možete ići na Opcije > Postavke > Povezani računi kako biste povezali Tumblr, Facebook i više za objavljivanje na više od jednog mjesta s jednom objavom.

IFTTT je besplatan alat koji vam može pomoći u stvaranju drugih korisnih integracija između aplikacija koje se obično ne integriraju, poput Instagrama i Dropboxa.

Na Instagramu također možete koristiti Hashtagify za otkrivanje relevantnih, aktivnih hashtagova za povećanje vidljivosti vaših fotografija na platformi i dobivanje više lajkova, komentara i angažmana.

2. Integrirajte e-trgovinu u svoj portfelj

Većina fotografa ima vlastitu stranicu na kojoj potencijalnim klijentima izlaže svoj rad. Ali dodavanjem e-trgovine na svoju stranicu, uključujući mogućnost prihvaćanja plaćanja s PayPal-a ili Shop Pay-a, možete otvoriti još nekoliko vrata za prodaju svojih fotografija na mreži, poput prodaje tečajeva, fizičkih proizvoda i usluga.

Dave Sanford, na primjer, ima trgovinu koja izlaže njegove fotografije divljih životinja, dok ljudima omogućuje kupnju ispisa i kalendara.

Primjer stranice s fotografijom proizvoda
Primjer stranice proizvoda za ispis fotografije iz Dave Sanford Photos

Najlakši način za prodaju fotografija online je izgraditi svoj portfelj ili trgovinu na Shopifyju, instalirati relevantne aplikacije kako biste ga prilagodili svojim potrebama i strategijama zarađivanja te početi dijeliti i prodavati svoje fotografije u različitim oblicima, poput društvenih medija, oglasa ili čak offline putem Shopify POS-a .

Provjerite neke od tema Art i Photography ili odaberite besplatnu temu za početak (uvijek se možete prebaciti kasnije). Također biste mogli razmisliti o dodavanju više funkcionalnosti instaliranjem Shopify aplikacija kao što su Digital Downloads (besplatno), Instagram galerija i više.

Mnogo je razloga zbog kojih vaša web-lokacija za e-trgovinu može biti najbolje mjesto za prodaju fotografija na mreži, a mnoge od njih ćemo istražiti u nastavku.

Kako prodati svoju fotografiju online kao ispise, proizvode i knjige fotografija

Nisu samo brendovi i izdavači ti koji bi željeli vaš rad. Mogli bi i vaši obožavatelji.

Život je pre kratak, promijeni ga još danas:

Postoji mnogo stvari za izradu i prodaju koje vaši obožavatelji potencijalno mogu posjedovati, bilo da se radi o jednostavnom uokvirenom printu ili jastuku. Srećom, prodaja vlastitih fizičkih proizvoda puno je jednostavnija nego što mislite.

Postoje mnoga mjesta i alati na koje možete učitati svoje fotografije i prodavati svoje slike kao ispise fotografija na papiru ili fizičkim proizvodima, kao što su šalice, majice i kalendari. Pogledajmo neke platforme za prodaju svoje fotografije online na ovaj način:

Najbolji način za online prodaju fotografija kao fizičkih ispisa ili proizvoda je surađivati ​​s lokalnim fotolaboratorijem koji isporučuje ispise ili koristiti uslugu ispisa na zahtjev kao što je Printful za dostavu širokog spektra proizvoda (ispisa, futrola za telefone, jastuka i više) s vašim fotografijama.

Mops na jastuku

Svakako prvo naručite uzorke kako biste bili sigurni da kvaliteta proizvoda odgovara kvaliteti vaših fotografija.

Kako prodavati fotografije online kao foto knjige

Također možete naučiti kako prodavati svoje fotografije na internetu stvaranjem knjiga fotografija sa svojim fotografijama i njihovom prodajom na mreži.

Foto knjige još su jedan fizički proizvod temeljen na fotografiji koji može nadopuniti svaki stolić za kavu. Što je vaša fotografija specijalizirana i dosljednija, to je vjerojatnije da ćete moći sastaviti sjajnu knjigu fotografija temeljenu na privlačnoj temi i prodavati svoju umjetnost online.

Najlakši način za prodaju fotografija putem interneta putem ove metode je korištenje usluga kao što su Blurb , Lulu xPress ili Shutterfly za izradu, ispis i slanje na zahtjev.

Iako nećete dobiti najbolje marže s uslugama ispisa na zahtjev, to je izvrstan način bez rizika za testiranje potražnje za vašim proizvodima prije nego što odlučite uložiti unaprijed.

Kako prodati svoju fotografiju online kao uslugu

Bilo da pokrivate događaje, radite modna snimanja ili se bavite fotografijom proizvoda , postoji mnogo poslovnih prilika da iskoristite potražnju za profesionalnom fotografijom. Evo kako prodati svoju fotografiju online kao uslugu:

Iako možete navesti svoje usluge u imenicima slobodnih profesija kao što su Fiverr i Upwork ili se prijaviti da postanete Shopify Expert , prodaja vaše fotografije kao usluge za pristojnu plaću obično uključuje lokalno umrežavanje, budući da morate biti u mogućnosti putovati kako biste se osobno susreli s klijentima.

Evo nekoliko savjeta za korištenje umrežavanja kao najboljeg načina za online prodaju fotografija na ovaj način:

 • Uvijek imajte posjetnice pri ruci—nikad ne znate kada biste mogli sresti potencijalnog klijenta (upotrijebite naš besplatni generator posjetnica da izradite vlastitu).
 • Uredite svoj LinkedIn profil, izložite svoj rad i optimizirajte ga za glavnu fotografsku uslugu koju pružate (“Fotograf događaja”, na primjer).
 • Posjećujte događaje umrežavanja na koje idu poduzetnici i organizatori događaja – ti će ljudi u budućnosti neizbježno imati potrebu za profesionalnim fotografom.
 • Izgradite osobnu robnu marku kao fotograf tako da budete na prvom mjestu kad netko u vašoj mreži treba vaš DSLR fotoaparat i vještine.

Budući da fotografi, za razliku od drugih freelancera, moraju raditi u strogim vremenskim intervalima, dobro je imati platformu za rezervacije koju možete koristiti kako biste potencijalnim klijentima omogućili da vide vaš raspored i rezerviraju vas kada budete slobodni.

Setmore i SimplyBook imaju besplatne planove i značajke koje dobro funkcioniraju za fotografe. Ili, ako koristite Shopify, možete instalirati BookThatApp za zakazivanje sastanaka izravno sa svoje stranice.

Sada razgovarajmo o pravima korištenja i zaštiti vašeg rada—sljedeći korak kako prodati svoje fotografije na mreži.

Pravni početnik fotografa za prodaju fotografija na mreži

Smišljanje kako prodati svoju fotografiju online može biti dovoljno teško. I dok se prava i licence vezane uz prodaju fotografija mogu činiti stranim jezikom, postoje neki pojmovi i pojmovi koje biste trebali znati kako biste se zaštitili od krađe i kršenja tuđih prava prilikom prodaje fotografija.

Ovo nipošto nije sveobuhvatan popis niti zamjena za stvarni pravni savjet (nisam odvjetnik), ali trebao bi vam ponuditi široke definicije koje će vam pomoći da se snađete u svijetu prava korištenja.

Rječnik pravnih pojmova za prodaju fotografija na internetu

Kako bismo olakšali pravne stvari, istaknuli smo neke uvjete koje biste trebali znati kada prodajete fotografije online.

Urednička uporaba. Dopuštenje za korištenje u blogovima, novinama, časopisima i drugim publikacijama.

Komercijalna upotreba. Dopuštenje za korištenje u marketingu i oglašavanju za promicanje proizvoda ili usluge.

Upotreba u maloprodaji. Dopuštenje za korištenje u stvaranju fizičkog proizvoda za prodaju. To uključuje printeve, postere i proizvode koji sadrže fotografiju (jastuci, šalice itd.). Ponekad se o njemu govori u istom kontekstu kao i o komercijalnoj upotrebi, ali treba ga razmotriti odvojeno.

Ekskluzivan. Isključivo korištenje znači da onaj tko od vas kupi licencu jedini može koristiti fotografiju.

Neisključivo. Neekskluzivne licence za fotografije može kupiti i koristiti bilo tko i obično koštaju manje od ekskluzivnih.

Javna domena. Nema ograničenja niti potraživanja autorskih prava i može se koristiti u komercijalne, uredničke i osobne svrhe. Radovi koje su stvorile agencije američke savezne vlade (kao što je NASA) općenito spadaju u ovu kategoriju osim ako nije drugačije navedeno.

Creative Commons. Uvjetno korištenje vašeg rada dopušteno je sve dok je u skladu s navedenim ograničenjima. Ponekad je potrebno pripisivanje autora. Posjetite Creative Commons kako biste besplatno generirali bedž za ovu licencu.

Slobodno kraljevstvo. Ostali mogu kupiti licencu i koristiti fotografiju neograničeno vrijeme i neograničen broj puta. Ovo je najčešća vrsta licence koja se kupuje i na jeftinijem kraju spektra, jer te fotografije obično nisu ekskluzivne.

Upravljana prava. Može se kupiti jednokratna licenca za korištenje fotografije uz ograničenja u distribuciji. Dodatne licence moraju se kupiti za dodatnu upotrebu.

Pravo javnosti. Subjekti na vašim fotografijama imaju određena prava kada je u pitanju njihovo uključivanje u vašu fotografiju, posebno kada je u pitanju komercijalna upotreba kada fotografije prodajete online. Ovo je zasebno pitanje od gore navedenih razmatranja autorskih prava i prvo biste trebali zatražiti izričito dopuštenje subjekta kako biste bili sigurni.

Što učiniti ako vam netko ukrade fotografije

Krađa je uobičajena kada je u pitanju sadržaj, a mnogi ljudi to čine nesvjesno.

Uobičajena je praksa da fotografi stavljaju vodeni žig na svoje digitalne slike prije nego što ih prodaju na mreži kako bi im ponudili barem neki sloj zaštite od krađe. Ako namjeravate prodavati ili dijeliti vlastite fotografije, možete primijeniti identifikacijski znak u Photoshopu ili koristiti generator vodenog žiga .

Manji vodeni žig, često u kutu, još uvijek omogućuje drugima da uživaju u vašoj fotografiji, dok veći popločani vodeni žig sa smanjenom neprozirnošću nudi najveću zaštitu od krađe.

Ali što učiniti ako netko ipak odluči ukrasti i upotrijebiti vaše fotografije? Zahtjev za prekidom i odustajanjem obično djeluje. Ili krivcu možete poslati račun za korištenje vaše fotografije. Kombinacija to dvoje vjerojatno će biti najučinkovitija u uvjeravanju počinitelja tako što će mu ponuditi izbor da vam plati ili ukloni fotografiju.

U najmanju ruku, uvijek biste trebali nastojati pridobiti druge da vas zasluže kad god posuđuju vaš rad, čak i ako je to samo u uredničke svrhe. Imajte na umu da poveznice prema web-mjestu vašeg portfelja nisu dobre samo za vraćanje prometa na vaš drugi posao, već su dobre i za optimizaciju tražilice i za vaš položaj u Google rezultatima pretraživanja.

Pretvaranje vaših fotografija u profit

Kao što vidite, prodaja fotografija izvrsna je poslovna ideja na mreži . Bez obzira na to je li fotografija vaš hobi, sporedna aktivnost ili stalna sporedna gužva , postoji više mogućnosti nego ikad prije kada je u pitanju prodaja fotografija na mreži – potrebno je samo malo više znanja.

Vaš talent i vaša odlučnost u konačnici odlučuju o vašem potencijalu zarade, ali prihod koji dobijete radeći ono što volite i u čemu ste dobri je jedan od najboljih novaca koji ćete ikada zaraditi.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link