Zašto su svi poludjeli i krenuli u rudarenje kripto valuta?

Zašto su svi poludjeli i krenuli u rudarenje kripto valuta? Zašto ne rade neki drugi posao? Najblaže rečeno zato jer kao i u puno drugih stvari tek na kraju ulaze u igru. No, krenimo redom.

Rudarenje kripto valuta postoji od prvoga dana od kada postoji Bitcoin. Cijela kripto mreža zamišljena je na način da je decentralizirana od država i banaka, te da kroz mrežu korisnika i njihovog hardvera radi autorizacije transakcija. U grubo i laički rečeno.

No zašto su svi baš sada poludjeli i krenuli u rudarenje kripto valuta?

Pa odgovor je zapravo vrlo jednostavan. No prvo moram pojasniti što je zapravo rudarenje. Recimo da posjedujete neki iznos neke kripto valute i da sa njom radite plaćanje ili primate uplatu u kripto valuti, svejedno. Tu transakciju treba autorizirati. Kako se radi autorizacija? Tako da „rudari“ ustupaju svoj hardver koji kroz kripto mrežu drugih korisnika, rudara,  provodi autorizaciju (da ne ulazimo previše u tehničke detalje) i za to dobiju neku naknadu.

Upravo taj dio – naknada, je nešto što je u nazad manje od godinu dana vrtoglavo skočilo u nebo, i time je motiviralo jako veliki broj korisnika da se priključi svijetu rudarenja kripto valuta. A kad kažem da je naknada za rudarenje velika onda pričamo o iznosima od nekoliko desetaka do nekoliko stotina eura. Dnevno. Pa i više.

Što ti treba da se ubaciš u rudarenje kripto valuta?

Dva su načina kako možeš rudariti kripto valute, ovisno o tehnologiji. Prvi je ASIC metoda, druga je GPU metoda. Dok u prvoj opciji kupuješ gotov i samo za to pripremljen uređaj, u GPU opciji sam slažeš svoj tzv. RIG na koji stavljaš GPU iliti grafičke kartice koje rade autorizaciju transakcija. Postoje specijalne matične ploče koje podržavaju od 1 do 13 grafičkih kartica. Takav uređaj se zove rig ili farma, ili worker ili na stotine drugih imena.

ASIC miner

Bitcoin je kripto valuta koja se može rudariti sa ASIC minerom, i koja je napustila GPU rigove. Najveća mana ASIC minera je u tome da se kupuju „as it is“, dakle takvi kakvi jesi te ne postoji nikakav način da ih „ručno“ možete kvalitetno nadograditi. Cjenovno su skupi, troše malo struje, ali je profit za obavljeni posao demotivirajući te je povratak investicije jako dugačak. Kad kažem da je ovaj hardveraj skup, onda pričamo o cca 10-tak tisuća eura za jedan kvalitetan uređaj. Ima puno kopija, istina, ali njihova efikasnost je vrlo niska, a time je i profit manji. Osjetno manji.

GPU mineri za rudarenje kripto valuta

Rudarenje grafičkim karticama postalo je izrazito popularno prije otprilike godinu i pol. I to iz dva razloga. Prvo – Etherum, kripto valuta po vrijednosti odmah nakon Bitcoina, izrazito i osjetno skače na vrijednosti a rudari se GPU minerima.  A drugo, u to doba, grafičke su kartice na minimalnoj cijeni i doslovno su dostupne svima. I tako je sve počelo.

rudarenje kripto valuta

Konkretno, prije otprilike godinu dana mogli ste složiti ovakvu konfiguraciju:

  • Matična ploča, ram, memorija (totalno minimalni tehnički zahtjevi) – cca 200 EUR
  • Napajanje od 2.5 kW (2×1200 w ili serversko napajanje) – cca 200 EUR
  • 13 x GPU nvidia RTX 3060 Ti 350 EUR kom – cca 4500 EUR

UKUPNO: 5000 EUR

Puno? Hm, ajmo onda na prihodovnu stranu da vidimo da li je to zaista puno.

Sa navedenom opremom, ako biste rudarili tada (a i sada) trenutno najprofitabilniju kripto valutu za rudarenje – Etherum, naknada za vaš rad bi bila u rasponu od 5 do 9 EUR. Dnevno. Po kartici. Pa tako dolazimo do jednostavne računice da bi vaš profit bio:

  • U najgoroj opciji 5 EUR x 13 = 65 EUR/dan – što je 1950 EUR za mjesec dana.
  • U najboljoj opciji 9 EUR x 13 = 117 EUR/dan – što je 3510 EUR za mjesec dana.

Odnosno prosječno biste zarađivali oko 2500 EUR, što znači da imate povrat investicije za 2 mjeseca.

Ako biste kupili jače kartice, recimo RTX 3080 ili RTX 3090, prihod bi bio x2, jednako kao i cijena nabave. Ali evidentno postoji računica.

No i dalje govorimo o sredini 2020. godine.

I onda se preko noći sve promijenilo…

Odjednom oglasnici postaju krcati mining rigova koji se prodaju. Sa opremom iz 2018, 2019. Pa nakon toga postaju krcati rigovima sa opremom iz 2020 ali po cijeni većoj od solidnog novog automobila. Što se dovraga desilo?

Iskreno, desio se čitav niz faktora koji su svijet rudarenja okrenuli naglavačke. Prvo, kako su svi poludjeli za easy money pričom koju ostvarujete rudarenjem, na tržištu su jednostavno nestale grafičke kartice početkom 2021. godine. Bilo je puno priča zašto nema čipova, zašto nema grafičkih kartica. Ali vjerujte mi, jedan od glavnih razloga je upravo laka zarada.

Drugo, Etherum ekipa je odlučila da će do 2022. u potpunosti napustiti GPU rudarenje, takozvani Proof of Work, te preći na metodu autorizacija zvanu Proof of Stake. Ako vas ovi termini zbunjuju, da vam ukratko pokušam pojasniti.

Proof of Work je gore opisani način autorizacija. Korisnici širom svijeta poslože rigove, pospajaju ih u takozvane pool-ove, i rade autorizacije za što dobivaju naknadu. Vrijeme je pokazalo da je najveća mana ovakvog rudarenja potrošnja električne energije. Naime, jedan puni rig od 13 kartica troši otprilike 2.5 do 3 kW struje na sat. Da ne pričam da u zlatno doba rudarenja nitko nije imao samo jedan rig već čitave farme. Etherum je, navodeći svoju opredijeljenost zelenim tehnologijama, upravo ovo naveo kao glavni razlog zašto odustaju od Proof of Work autorizacija. Međutim, da to nije sasvim točno, pokazalo je mnoštvo istraživanja koja su potvrdila da je glavni razlog taj što su u nekoliko navrata ruski hakeri izgradili masivne farme GPU rigova s kojima su „preuzimali“ Etherumov blockchain i na prevaru krali novce. Da ne idemo previše duboko u tehničke detalje radi se o „pretvaranju da ste dio Etherum lanca“ i u stilu političara mrknete drugima njihove pare.

Proof of Stake je s druge strane posložen malo drugačije. U ovom slučaju vi umjesto sa svojim hardverom sudjelujete u autorizaciji transakcija sa svojim novcem. Da biste uopće mogli participirati ovakvom obliku autorizacije morate posjedovati minimalno 30 Etherum kovanica.

Da znam, totalno nezanimljiva metoda.

Kakva je situacija danas?

Danas stvari stoje ovako. Cijene hardvera su otišle jako visoko. Ovih dana dolazi do lagane normalizacije tržišta, ali ne potpune normalizacije. Cijene su otprilike dvostruko veće danas nego što su bile prije godinu dana, ali ima i nekih drugih bitniji promjena.

Nakon što se Kina odlučila othrvati rudarenju, jer navodno puno električne energije odlazi na rudarenje umjesto na proizvodnju (čitaj ljudi zarađuju hrpu para bez da plaćaju porez), drugi udarac rudarima zadala je sama nvidia.

Kako? Pa dečki su se dosjetili da kartice mogu konfigurirati tako da daju i dalje iste vrhunske performanse za gaming, ali da su limitiranje kada se koriste za rudarenje. Takve kartice na sebi imaju oznaku LHR (light hash rate), i u pravilu daju manju od pola „snage“ za rudarenje. Uz postojeće cijene i rezultate koji se mogu ostvariti sa navedenim karticama postale su nezanimljive rudarima. No, da bi ostali fer, iz nvidie su najavili da će izdavati posebne serije grafičkih kartica koje će biti namjenjene samo za rudarenje te će nositi oznaku na sebi: CMP HX. I naravno, veće cijene.

rudarenje kripto valuta

Tako dolazimo do jednostavne računice da ako biste danas kupovali opremu za rudarenje da biste:

  1. Platili biste sve barem 3, 4 puta skuplje nego da ste to počeli raditi 2020-te
  2. Sa postojećim GPU karticama prihod vam je barem dvostruko manji ako rudarite Etherum
  3. Povrat investicije je za 48 mjeseci

 Kakva je budućnost GPU rudarenja?

Činjenica je da će Etherum GPU rudarenje do kraja godine otići u povijest. Trenutno najprofitabilnija kripto valuta više se neće moći rudariti na ovakav način i tu se ništa ne može više napraviti. S druge strane postoji čitav niz drugih kripto valuta koja će i dalje raditi preko GPU rudarenja, ali to sa sobom nosi određene rizike.

Prvo, Etherum je bio svima zanimljiv jer je bio u konstantnom rastu. Ta valuta je jednostavno strelovito rasla i nije bilo rizika od gubitka profita. Kod drugih kripto valuta upravo je pad vrijednosti ono što je najveći rizik, jer ako recimo rudarite Ravencoin vaša će naknada biti plaćena u Ravencoinima. Ako da valuta danas vrijedi 0.05 EUR po kovanici, svi očekujemo da će njihova vrijednost sutra biti veća. Međutim, vrijednosti drugih kripto valuta uglavnom padaju. Ili u najboljem slučaju stagniraju što je za rudarenje super.

Drugo, većina drugih kripto valuta svoju vrijednost veže za Bitcoin, a to je sklisko polje. Jer ako nešto vrijedi 0.05 EUR u eurima, u Bitcoinu vrijedi 0.01 EUR. Tako da je trenutna računica kod drugih kripto valuta jako nestabilna.

Također, trenutne cijene opreme su vrtoglavo skupe te je povrat investicije tek kroz otprilike 2 godine. U najboljoj opciji.

No tješi da je sama nvidia odlučila izbaciti kartice koje će biti specijalno namijenjene GPU rudarima. Pa ajmo vjerovati da ako najveći proizvođači vjeruju u postojanost ovog biznisa da će se prije ili kasnije pojaviti neki novi Etherum koji će održati kripto rudarenje.

 

 

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link