8 mjesta za prodaju stvari online

Prije nego što prodate stvari putem interneta kako biste dodatno zaradili , odredite idealno mjesto za svoju robu. Prodaja bakinih starinskih čajnih kutija drugačiji je pothvat od rasterećenja vašeg starog stereo sustava. Zaokružili smo neka od glavnih internetskih tržišta zajedno sa savjetima o njihovoj publici, stilu i naknadama.

Online prodaja i aukcije

Postoji nekolicina velikih internetskih aukcijskih i prodajnih mjesta, a kao što ćete vidjeti, neka naplaćuju puno niže naknade od drugih. Glavni igrači, Amazon i eBay, imaju veće naknade, ali su i neke od najprometnijih stranica na internetu. Ako vam je cilj brzina prodaje, ove su stranice pravi put. Ako pokušavate maksimizirati svoju zaradu, možda će vam trebati malo više vremena da pronađete kupca na manjem mjestu.

1. Amazonka

Na Amazonu možete prodati gotovo sve, iako je za prodaju u nekim specijaliziranim kategorijama  potrebno odobrenje Amazona i nadograđeni plan prodaje. Amazon naplaćuje nekoliko vrsta naknada za prodane artikle, ovisno o tome kakav plan prodaje imate.

Ako se odlučite za standardni individualni plan prodaje, Amazonu ćete platiti 99 centi po prodanom artiklu, plus naknadu za preporuku. Naknada za preporuku postotak je ukupne prodajne cijene artikla, uključujući troškove dostave, ali ne i poreze, i općenito se kreće od 8% do 20% . Ako prodajete medijske artikle, uključujući knjige, filmove i videoigre, plaćate i naknadu za zatvaranje od 1,80 USD.

Nadograđeni plan profesionalne prodaje zahtijeva mjesečnu pretplatu od 39,99 USD, ali ne morate platiti 99 centi po artiklu kao što to činite s planom Individual. Dakle, profesionalni plan ima smisla samo ako planirate prodati više od 40 artikala mjesečno.

2. EBay

EBay vam omogućuje dražbu i prodaju širokog spektra robe i ima nešto jednostavniju strukturu naknada od Amazona. Za većinu artikala plaćate eBayu 10% konačne prodajne cijene artikla, što uključuje troškove dostave, ali ne i poreze. Ako objavite više od 50 artikala mjesečno, eBay vam počinje naplaćivati ​​30 centi po popisu preko 50.

Također možete nadograditi i promovirati svoj eBay unos na razne načine uz dodatne naknade. Na primjer, možda biste željeli postaviti rezervnu cijenu kako bi se vaš predmet prodao na aukciji za barem taj minimalni iznos. Za većinu kategorija proizvoda, naknada za postavljanje rezervne cijene iznosi 5 USD ili 7,5% rezervne cijene — što god je veće, s maksimalnom naknadom od 250 USD. Ova naknada vam se naplaćuje neovisno o tome prodaje li se vaš artikl ili ne.

3. Bonanza

Bonanza prodaje niz proizvoda sličnih Amazonu i eBayu. Naplaćuje naknade na temelju prodajne cijene vašeg artikla, plus bilo koji iznos troškova dostave iznad 10 USD. Dakle, ako ste prodali artikl za 20 USD i poslali ga za 13 USD, vaša bi se naknada temeljila na cijeni od 23 USD. Bonanza vam naplaćuje 3,5% ove cijene; u našem primjeru, platili biste oko 80 centi. Postoji minimalna naknada od 50 centi po artiklu.

Za artikle koji se prodaju za 500 USD ili više, plaćate 3,5% na prvih 500 USD, a zatim 1,5% na iznos iznad 500 USD.

Bonanza također nudi oglašavanje vašeg unosa na webu u zamjenu za viši postotak naknade.

Lokalna prodaja

4. Craigslist, Facebook Marketplace, Letgo

Ove web stranice i aplikacije ne preuzimaju uvijek dio vaše prodaje, ali vi ste odgovorni za povezivanje sa svojim kupcem, osobni sastanak i razmjenu. To je definitivno drugačiji stil od internetskih aukcija i prodaja. Ako vam nije ugodno rješavati svu logistiku sami, a zatim se sresti sa strancem, vjerojatno biste se trebali držati samo interneta.

Ovisno o tome što prodajete, možete dogovoriti susret s kupcem na javnom mjestu (mnoge lokalne policijske postaje nude “sigurno utočište” za takve prodaje) ili pozvati prijatelja da se mota okolo dok obavljate prodaju. Jednostavnost je ovdje ključna: nema pakiranja, dostave ili naknada, samo gotovina u ruci. Ali za razliku od mnogih prodajnih mjesta samo na mreži, ova tržišta nemaju nikakva jamstva ili zaštite ako se pokaže da je vaš kupac lažnjak.

Odjeća, vintage i rukotvorine

Veće internetske stranice dobre su za rješavanje raznih stvari, ali za posebne artikle, kao što su antikviteti i vintage odjeća, možda biste željeli prodati namjernijoj publici.

5. Poshmark

Poshmark je hibrid online prodaje i društvene mreže za mušku, žensku i dječju odjeću, ali i drugu robu. Njegova  struktura naknada je jednostavna: za sve prodaje ispod 15 USD, naplatit će vam se naknada od 2,95 USD; za bilo što od 15 USD ili više, naknada iznosi 20%. Poshmark vašem kupcu naplaćuje 7,11 USD za ubrzanu dostavu, tako da samo ispišete unaprijed plaćenu naljepnicu za otpremu, zapakirate svoju odjeću i pošaljete je.

6. Ruby Lane

Za objavljivanje do 50 artikala za prodaju na Ruby Lane, morat ćete platiti 54 USD mjesečne naknade za održavanje. Navedite više od toga i cijenite od penija do 30 centi po artiklu. Ruby Lane također naplaćuje naknadu za uslugu od 6,7% ukupne kupnje. ( Ovdje pogledajte detaljniji raspored naknada .)

Htjet ćete imati dobru ideju da možete nadoknaditi ove naknade za održavanje i usluge na Ruby Laneu prije nego što zaronite.

7. Etsy

Ako ste zainteresirani za prodaju svojih ručno izrađenih umjetnina i rukotvorina ili starih kolekcionarskih predmeta, Etsy je tu gdje je. Plaćate  20 centi za popis artikla, a zatim 5% transakcijske naknade na prodajnu cijenu artikla, ne uključujući dostavu. Ako za obradu plaćanja koristite Etsy Payments, naplatit će vam se dodatnih 3% plus 25 centi.

Elektronika

8. Swappa, Glyde, Gazelle

Ove stranice nisu toliko tržnice koliko preprodavači. Oni vam daju ponudu na vašem pametnom telefonu, laptopu ili tabletu, a vi im je zatim pošaljete.

Stranice su u biti prilično slične, tako da možete usporediti ponude svake od njih i pronaći najbolju ponudu. Vjerojatno ćete dobiti nižu cijenu za svoju elektroniku nego da ste je sami prodali negdje poput eBaya. Privlačno je to kako ove stranice olakšavaju brzo dobivanje dolara za vašu elektroniku umjesto da skupljaju prašinu u vašoj ladici.

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link
Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX 
 
Super, može!
Joj ne, hvala..
close-link