Domena i hosting za blog

Domena i hosting za blog osnova su ako planirate postaviti i upravljati svojim prvim affiliate blogom, zar ne? Ako je vaš odgovor da, onda ste došli na pravo mjesto! Da biste pokrenuli i podignuli svoj blog, dva su temeljna preduvjeta o kojima prvo morate voditi računa. To su domena i hosting.

Ovaj je članak dio BESPLATNOG  TEČAJA O AFFILIATE MARKETINGU koji možete pronaći ovdje.

Ne brinite Objasnit ću ove pojmove jednostavnijim i razumljivim rječnikom kako biste ih mogli u potpunosti shvatiti.

Dakle, što je domena i hosting?

SADRŽAJ ISPOD OVE LINIJE JE 100% BESPLATAN I BIT ĆE VIDLJIV NAKON PRIJAVE

[emaillocker id=144]

Vrlo jednostavno pojašnjeno i rečeno, domena je naziv ili adresa vašeg bloga na internetu. Ime domene je adresa, kao i ID, tako da se vaše web mjesto odnosno blog može identificirati i pronaći na internetu, na način da se domena upiše u preglednik nakon čega se dolazi odnosno otvara vaš blog i njegov sadržaj.


Kada korisnik interneta upiše vaše ime domene na traku za pretraživanje svog Googlea ili Internet Explorera (ili bilo kojeg drugog preglednika u tom smislu), preglednik ga usmjerava na točnu lokaciju vašeg bloga koji se nakon toga počinje prikazivati. Ali kao što pretpostavljate, domena i hosting su povezani i nisu ista stvar.

Domena ili naziv domene je, prema tome, jedinstven naziv vašeg bloga na internetu. Neki od primjera imena domena su Amazon.com i Forbes.com. Ili ako baš hoćete budislobodan.com

Primijetit ćete da imena domena imaju dvije komponente koje su odvojene točkom. Te su komponente glavni naziv i njegovo proširenje ili ekstenzija, laički rečeno.

U mojim prethodnim primjerima domene glavna su imena Amazon i Forbes, dok je proširenje odnosno ekstenzija za obje domene .com.

Postoji zapravo mnogo drugih ekstenzija domena, poput .net ili .org. Sva tri proširenja domena koja sam do sada spomenuo nazivaju se izvornim i generičkim domenama najviše razine ili „gTLD“. Ova su tri proširenja najviša u rangu, a .com je prvo mjesto i najčešće se koristi kao ekstenzija domene web stranice odnosno bloga.

Ekstenziju .net, obično koriste davatelji internetskih usluga ili mrežni servisi, dok .org obično usvajaju institucije, udruge i organizacije.

Naravno, postoje i lokalne geografske domene. I to je sasvim ok. Ali, autoritativnost domena i njihova hijerarhija vrijednosti za tražilice počinje od .com domene prema dolje. Drugim riječima, ako imate blog na .com domeni vjerojatnost da će se rangirati na Google-u je veća i brža nego da koristite recimo .hr domenu.

U vašem slučaju .com je i dalje najbolja opcija za domenu i hosting, ali možete slobodno krenuti i sa bilo kojom drugom ekstenzijom. Samo imajte na umu benefite .com domene na tražilicama prije nego odaberete nešto drugo.

domena i hosting

Pa kako onda i gdje nabaviti domenu za svoj blog?

Registrirajte svoje ime domene kod ‘registrara.'

Kada želite započeti posao, prvo morate registrirati naziv svoje tvrtke na recio trgovačkom sudu. U slučaju kada radite kao affiliate marketer i imate odnosno pokrećete blog, morate smisliti naziv domene i registrirati ga i kupiti kod akreditiranog ‘registra’ domena.

Taj će registrar, obično tvrtka, koordinirati i upravljati dokumentacijom i rezervacijom imena vaše domene na Internetu za vas.

Na webu postoji puno tih tvrtki koje nazivamo “registrarom”. Primjeri su Domain.com, GoDaddy.com, Namecheap.com, Domains.Google i Name.com.

Budući da vaša domena mora biti jedinstvena a to znači da ne mogu postojati dvije identične domene sa istim nazivom i istom ekstenzijom, vaš će registrator provjeriti s internetskim registrom i osigurati da odabrano ime domene još ne postoji ili nije registrirano. Kada nađete domenu koja je slobodna, nakon toga je možete i kupiti. Ali čekajte, često se desi da hosting provideri daju besplatnu domenu prilikom zakupa hostinga, pa ajmo se sada malo prebaciti na hosting prije nego kupite svoju domenu.

Što je hosting?

Hosting je mjesto za pohranu svih vaših dokumenata, slika, operativnih datoteka i ostalih podataka koji su vam potrebni da biste „napunili“ blog sadržajem. Odnosno, hosting je mjesto na internetu na kojem se nalazi vaš blog.

Radi ilustracije, kada radite na datoteci na računalu i kliknete na spremi, datoteka će se spremiti na mjesto za pohranu vašeg računala, koje je obično njegov tvrdi disk.

Ovaj tvrdi disk računala slično funkcionira poput hostinga vašeg bloga. Međutim, za razliku od tvrdog diska vašeg računala, koji nije nužno povezan s internetom, mjesto za pohranu ili hosting vašeg web mjesta odnosno bloga, povezan je s webom. Ovo se mjesto nalazi u moćnom računalu, koje se naziva poslužitelj odnosno server, ili se nalazi u nekakvoj mrežnoj infrastrukturi.

Pa, gdje dobivate svoj hosting? Idite kod davatelja usluga web hostinga. Kasnije ću ući u detalje u vezi s tim pružateljima usluga i pratećim troškovima i planovima paketa usluga koje od njih možete dobiti.

Registrator vaše domene i davatelj usluga hostinga mogu biti ista tvrtka ili dva odvojena entiteta. Ta odluka je na vama.

Neki vlasnici web stranica preferiraju jednostavno postavljanje i odlučuju se za suradnju s jednom tvrtkom. Ako ste takav tip korisnika, možete prihvatiti ovu postavku i pronaći hosting providera koji daje i besplatnu domenu.

Međutim, drugi vlasnici web stranica odlučuju se da jedna tvrtka upravlja njihovom domenom ili domenama, dok drugi davatelj usluga djeluje kao hosting provider za smještaj web stranice. To se može primijeniti i na vas ako imate izraženu željenu odabrati zasebnu tvrtku za svaku od navedenih usluga, domenu i hosting.

Koju god postavku više voljeli, vaša publika neće to moći razlikovati niti je to za njih bitno. Jednostavno, to je stvar čiste praktičnosti i nema nikakav direktan utjecaj na vaš blog.

Koje ime domene trebate koristiti?

Sad kad razumijete što je domena, morate shvatiti kako odabrati najbolje ime domene za vaš affiliate blog.

Iznio sam neke stvari o kojima ćete morati razmisliti kada se odlučite za najbolje ime domene za svoje web poslovanje i naziv bloga.

Odaberite ime domene koje je jednostavno, razumljivo i nezaboravno.

Nikad nemojte upotrebljavati pogrešno napisane brojeve, interpunkcije i nazive ako vam ne mogu pomoći.

Zašto? Dopustite mi da na to odgovorim s još dva pitanja. Koja je svrha posjedovanja domene? Nije li to omogućiti vašoj publici da prepozna i locira vaše web mjesto odnosno blog na tom ogromnom globalnom webu? Pa naravno! Zato im taj proces pronalaženja vašeg bloga i olakšajte.

Pogledajte, na primjer, sljedeća imena domena. Ako ste tražili preporuke za organizatore evenata i dobili ste ova dva imena što ćete, po vašem mišljenju točno zapamtiti i pretraživati ​​na webu?

Eventz-M8d-for-U.com

eventprofessionals.com

Vjerujem da je to vrlo jednostavno za odgovoriti što je od ova dva ponuđena naziva lakše zapamtiti. Kako budete razvijali svoj affiliate marketing blog, otkrit ćete da ime vaše domene igra veliku ulogu u izgradnji i jačanju vašeg brenda i same poruke o brendu. Dakle, odaberite dobro ime, neka bude jednostavno i gradite posao kako treba.

Što bi to trebalo biti: EMD (domena s točnim podudaranjem naziva bloga) ili brend?

Kada odabirete svoje idealno ime domene, morate odlučiti želite li da ono bude isto kao vaša generička riječ za pretraživanje / ključna riječ ili isto kao i vaš brand. Razliku možemo najbolje razumjeti na primjerima. Prvo naziv mog bloga je na primjer naziv branda, a ne ključne riječi.

Primjeri EMD-a, odnosno ključnih riječi kao naziv domene, su mineralwater.com, highqualityshoes.com, thegoodcoffee.com.

Život je pre kratak, promijeni ga još danas:

Ako na Googleovu traku za pretraživanje upišete “mineralna voda” ili “visokokvalitetne cipele” ili “dobra kava”, najvjerojatnije će se ovi EMD-ovi rangirati vrlo dobro. Ako se ključne riječi koje odgovaraju vašem EMD-u u velikoj mjeri ne koriste na tržištu ili ako postoji vrlo mala konkurencija, najvjerojatnije ćete zaraditi puno prometa na svojoj web-lokaciji.

Prije nekoliko godina nazivi domena s točnim podudaranjem ključnih riječi bili su vrlo popularni jer su se visoko visoko rangirali, pa se puno web lokacija (blogova) trudilo usvojiti ta osnovna imena ključnih riječi i podudarati ih sa nazivom domene odnosno samog bloga.

Međutim, Google je nedavno ažurirao svoj algoritam zbog čega je dobar broj web stranica izgubio svoj rang. Kružile su glasine o tome da Google EMD-ove tretira kao pošiljatelje neželjene pošte ili ako baš hoćete kao spammere, što je, naravno, neutemeljeno. Dakle, ako EMD koristite kao ime domene, nemojte biti obeshrabreni takvom tvrdnjom.

Ali opet, iz iskustva, mogu priznati da bilo koji naziv domene ne mora biti nužno povezan sa brandom ili ključnom riječi u nazivu da bi bio dobro rangiran na Google-u što je isto skroz ok.

Ako još niste utvrđena marka odnosno brand, EMD se lako pamti i velika je vjerojatnost da će se dobro rangirati među generičkim pretraživanjima.

Primjeri naziva domena robne marke odnosno brandova su evian.com, Nike.com, Twitter.com ili BMW.com.

Ako dugoročno razmišljate o proširivanju proizvoda, upotreba robne marke kao naziva domene može pružiti svestranost koja vam je potrebna. Zašto? Naziv robne marke ne mora nužno biti samo jedna usluga ili proizvod. Može obuhvaćati širok spektar proizvoda i usluga. A to znači da niste ograničeni na određene ključne riječi i imate slobodu razvijanja.

Baš poput Nike.com, uključuje široku paletu sportske odjeće, obuće i dodataka. Ako se odlučite za upotrebu svoje marke kao naziva domene, odišete određenom razinom autoriteta u industriji.

Stoga se podrazumijeva da ako razmišljate dugoročno, onda je ova strategija dobra za vas. Tada ćete morati uložiti dodatne napore da ojačate svoju marku izrađivanjem prilagođenog logotipa ili uložiti u učinkovite marketinške kampanje za izgradnju prepoznatljivosti marke za nišu (da opet niša) koju pokriva.

Što je s imenom domene s kombinacijom?

Znam da sam ovo trebao uključiti kao treću opciju u moju prethodnu raspravu, ali smatram da ovo zaslužuje zaseban prostor jer su EMD i Brand kao imena – imena koja su uobičajene opcije pri odlučivanju o tome odgovara li naziv domene vašoj affiliate web stranici odnosno blogu.

S druge strane, miješano ime domene je nešto poput tržišnog hibrida. Potrebno je dakle u njega uključiti sa jedne strane ključnu riječ a sa druge strane brand (EMD i Brand) i onda to stopiti u nešto suvislo. Što se mene tiče, također više volim ovu treću opciju kao rješenje za početnike poput vas.

Dopustite mi da pokažem to i na primjeru. Recimo da je Todd zainteresiran za stvaranje affiliate web stranice o multimedijskim zvučnicima. Kombinirano ime domene koje bi takav blog imao je Toddovo ime i ključna riječ onoga čime se bavi i to bi bio izvrstan put, poput ToddsMultimediaSpeakers.com ili ToddSpeakerSystems.com.

Dakle, u gornjem primjeru Todd je brand a multimedijski zvučnici njegova ključna riječ. Kao recimo NikeShoes.com ako eventualno gornji primjer nije bio dovoljno jasan.

Ponekad je kombinacija imena branda  i domene ujedno i najbolje rješenje, pogotovo ako se upustite u visoko zasićeno tržište i najbolji EMD-ovi su već zauzeti. Stoga se razlikovati ali i istaknuti od ostalih znači usvojiti vlastiti brend i dodati ga EMD-u.

Na primjer, ako želite izraditi web stranicu s trendovima o digitalnim tehnologijama, ali vaše su ključne riječi već uzete, npr. digitaltrends.com. Da biste zadržali ključne riječi, i dalje se možete odlučiti za Sonydigitaltrends.com. Naravno, u svom slučaju Sony je vaš brand, iako možete zaista imati blog koji obrađuje samo Sony proizvode kojih je milion.

Ako ste još uvijek u nedoumici što odabrati kao ime domene, neka vas vode ciljevi. Također, posjedovanje idealnog imena domene za vašu web stranicu ne znači nužno uspjeh ili neuspjeh. Još puno toga treba učiniti, a vi tek postavljate temelje.

Koji je najbolji registar domena za mene?

Postoji niz registrara s kojih se može registrirati ili kupiti domena. Kao što sam već spomenuo, najpopularniji su Domain.com, GoDaddy.com, Namecheap.com, Domains.Google i Name.com.

Iz vlastitog iskustva preporučio bih definitivno Name.com. Registrirao sam svoju domenu kod njih po vrlo jeftinoj cijeni od 0,99 USD godišnje za prvu godinu na nekoj akciji, ali nakon prve godine naplatili su mi cca $12, što je bio popriličan šok. To je istina bilo u mojim početcima, ali budimo realni, tržišna cijena domena je tu negdje od 10 -12 dolara.

Cijene Namecheap.com su, kako se sami brendiraju, vrlo pristupačne. Cijena im je manje-više 10 USD godišnje. Podrška i održavanje također su vrhunski.

Možda ćete htjeti isprobati i druge popularne registrare. Pogledajte njihove recenzije na internetu i usporedite cijene sami, ali računajte koji su okviri cijena domena da vas ne namagarče.

Ja osobno volim name.com jer su izmjene name servera (dakle kada promjenim hosting sa jednog providera na drugi) gotovo pa trenutne.

Koja je najbolja hosting tvrtka za moj blog?

Odabir davatelja usluga hostinga za mene je puno važnija odluka od samog imena domene. Na svom putovanju kao affiliate marketer i vlasnik bloga shvatit ćete da postoji mnogo važnih značajki hosting usluge koje će vam trebati za učinkovito poslovanje. O tome ću nešto niže u tekstu.

Postoje 3 najpoznatija pružatelja usluge hostinga s kojima možete slobodno započeti:

BlueHost

SiteGround

Wealthy Affiliate

Ova tri hosting providera fokusirana su i optimizirana na WordPress platformu, i to je jedini razlog zašto ih navodim ovdje.

Ali, dopustite mi da najprije brzo raspravim o tri tehničke vrste hostinga: zajednički/dijeljeni (shared), virtualni i dedicirani serveri za hosting i smještaj domene.

Dijeljeni (shared) hosting

Kao početnik i vlasnik tek pokrenutog bloga, poduzimati ćete dječje korake i početi s malim prometom na vašoj web stranici. Slijedom toga, prihod koji ćete ostvariti neće biti toliko velik. U svrhu održivosti, zajednička hostinga usluga bila bi vaša idealna opcija.

Dijeljeni hosting je poput najma stana ili stana u kojem plaćate najam prostora i uživate u osnovnim uslugama. Ako imate samo jednu domenu i jedan blog, možda biste trebali započeti ovdje.

U slučaju zajedničkog hostinga, unajmljujete prostor za pohranu i dobivate osnovnu e-poštu, WordPress platformu i alate za e-trgovinu koji će vam trebati za pokretanje vašeg mladog tek stvorenog bloga.

Budući da je vrlo pristupačan, ova vrsta hostinga očekivano je manje učinkovita od sofisticiranijih opcija. Ne brinite. Kako se trudite i uporno radite, sukladno tome  i novac počinje navirati, pa tako uvijek možete nadograditi svoj blog na bolji plan hostinga. To nas dovodi do sljedeće opcije.

Virtualni hosting

Virtualni hosting ili VPS korak je više od prethodnog hostinga. Nije toliko sofisticiran kao dedicirani hosting, ali s ovom opcijom možete uživati ​​u boljoj brzini, jačim performansama te više usluga. Uz virtualni hosting, sada možete imati pod svojim računom onoliko blogova i domena koliko može primiti vaša VPS usluga sa svojim performansama. Kad porastete, možete nadograditi domenu i hosting na solidan VPS. Jer naravno, postoji podjela VPS servera od slabijih i sa manje diskovnog prostora do poprilično jakih sa neograničenim prostorom na disku.

Minimalna cijena za ovaj virtualni hosting je 30 USD. Može doseći i 100 USD, pa i više. Razlike u cjenovnim razredima računaju hosting provideri koje ste odabrali i paket usluga koji nude.

Prema mom osobnom iskustvu, preporučio bih vam TMDHosting VPS jer se s njima bavim već dugi niz godina i prilično sam zadovoljan njihovim uslugama, posebno njihovom podrškom, što je vrlo važno kad tek započinjete. Njihovo vrijeme odziva na prijavu problema ili upit putem ticketa ne prelazi pet minuta.

Međutim, baš kao i svi izvrsni planovi hosting usluga, VPS-ovi su preskupi za male web stranice, a kad kažem skupo, mislim na 30+ USD mjesečno SAMO za hosting.

Dedicirani hosting

Za početnike ovo možda još uvijek nije savršeno rješenje, pa predlažem da ga preskočite. Cijene su skupe, plus niz usluga i podrške koju nude možda neće biti primjenjive na vas. Ova vrsta hostinga može biti namijenjena mnogim velikim blogerima s izrazito velikim prometom posjetitelja. Siguran sam da vam ova usluga nikada neće trebati za domenu i hosting, bez obzira koliko veliki postali.

Ne zato jer ćete ostati mali, već zato jer nikada nećete imati 20 ogromnih blogova da vam treba dedicirani server.

Moje osobno putovanje i preporuka svim početnicima od kuda krenuti – i domena i hosting i puno više

Želio bih razgovarati o zajednici čiji sam član postao, a koja se za mene itekako isplatila u smislu izgradnje znanja u poslu, širenja mreže i rasta poslovanja. To je naravno Wealthy Affiliate.

Članstvo u ovoj zajednici koštalo me je 49 USD mjesečno, što već uključuje uslugu hostinga web stranica, i to za njih 10. Kao mladi vlasnik bloga, možda ćete ovo htjeti smatrati matičnom bazom za rast i umrežavanje sa sličnim ljudima u poziciji poput vas, dok ćete učiti na treninzima i seminarima koji se nude u cijeni mjesečne pretplate!

Život je pre kratak, promijeni ga još danas:

Samo da bih vam dao ideju o tome što se sprema nakon što postanete član, izložio sam sljedeće usluge koje oni nude.

Registracija i upravljanje domenom

Kao što sam spomenuo ranije tijekom naše rasprave o registrima domena, mnogo njih nudi svoju uslugu registracije domene po godišnjoj cijeni od 0,99 USD, koja će skočiti na 20 USD godišnje prilikom vaše sljedeće obnove.

Ako vas čeka dugo putovanje u ovom poslu, možda ćete se osjećati prevarenima zbog ove strategije. Zato Wealthy Affiliate nudi uslugu registracije i upravljanja domenom za .com ekstenziju po jedinstvenoj cijeni od 13,99 USD. To je cijena koju ćete plaćati svake godine. Jeftinije možete proći jedino na name.com

wealthy affiliate hosting panel

Usluga hostinga

U usporedbi s drugim poznatim hosting pružateljima uslugama kao što su HostGator.com i Bluehost.com, mogu potvrditi ukupnu kvalitetu usluge i stopu premium paketa Wealthy Affiliate. Ovdje će vam omogućiti rad do 10 domena u sklopu mjesečne pretplate.

Jedinstvena integracija usluga

Ako se pridružite Wealthy Affiliate platformi, nećete imati potrebu za dodatnim dodatkom za predmemoriranje ili cache (za brže učitavanje bloga) jer njihovi serveri to imaju integrirano u usluzi.   Kao rezultat toga, vaš blog štedi na memoriji, što rezultira bržom brzinom. Također, samostalno možete upravljati ovom uslugom.

wealthy affiliate hosting panel detalji

Besplatni SSL certifikati, privatnost domene i adrese e-pošte

Sigurnost je vrlo važna za affiliate blog, iz više razloga. Imajući “https” na adresi vaše web stranice Google će takav sadržaj rangirati na više pozicije, jer oni označavaju višu razinu sigurnosti i privatnosti za korisnike. Kod ostalih davatelja usluga ova značajka dolazi uz dodatnu cijenu.

Na Wealthy affiliate platformi SSL dobivate besplatno! Također vam pružaju neograničene adrese e-pošte i uslugu prosljeđivanja e-pošte na vašoj domeni.

Alati za recenzije i komentare na blogu

Jednom kada vaše poslovanje počne stvarati promet posjetitelja, možda ćete trebati imati učinkovitije alate za uključivanje na tržište, kao što su platforme za recenzije odnosno povratne informacije i komentare. To vam dodaje vjerodostojnost kao blogu koji radi affiliate marketing, dok vam ove platforme također pružaju perspektive o vašim tržišnim preferencijama, potrebama i trendovima.

Što sam sada rekao? Možete od drugih korisnika Wealthy affiliate platforme zatražiti da vam daju povratne informacije o vašem blogu ili napišu neki komentar na neki članak.

Alat za pretraživanje ključnih riječi

Wealthy affiliate također nudi Jaaxy Lite besplatno svim svojim članovima. To je alat za pretraživanje ključnih riječi koji će se pokazati vrlo korisnim kad započnete popunjavati svoj blog sadržajem. Kasnije ćete otkriti da biste neprestano proizvodili učinkovit sadržaj, morate usavršiti svoje istraživačke vještine pronalaska idealnih ključnih riječi.

ideje za blog

Lekcija domena i hosting je gotova! Ali trebamo ići dalje…

Izgradnja znanja ključna je za rast vašeg bloga. Jedan od načina da se to učini je nastavak učenja. Wealthy affiliate je zajednica odnosno centar za obuku s posebnim naglaskom na Affiliate marketing. Ako želite investirati u online trening, predlažem da ih isprobate. Ovdje ne samo da pružaju besplatan trening, već imaju i dobro razrađenu strategiju progresivnog treninga koja će vam pomoći dok poduzimate te kritične dječje korake.

Izvrsna podrška kada je u pitanju domena i hosting je presudna

I na kraju, ne postoji zamjena za dobar sustav podrške. U ovoj zajednici nemate samo slične pojedince poput vas koji počinju tražiti podršku, već i iskusne marketinške stručnjake koji su putovali istim putem kao i vi i dostupni su 24 sata na dan za savjetovanje. Besplatno? Da.

Možete im poslati e-poštu, poslati privatnu poruku, chat uživo, koristiti forum ili osobni blog da biste ih dobili, a oni su vrlo strpljivi s novacima poput vas. Naravno, ne vjerujte mi na riječ. Samo probajte i uvjerite se sami.

Ako se slučajno nađete zbunjeni s bilo kojom od značajki o kojima sam raspravljao, molim vas da provjerite sami wealthy affiliate platformu i osjetite to nešto što ju čini drugačijom. Možete započeti iskorištavanjem njihove besplatne ponude za članstvo klikom ovdje.

Ako mislite da je to za vas ipak previše, uvijek možete provjeriti moju web stranicu za više savjeta o tome kako razviti blog korak po korak.

Idemo dalje!

[/emaillocker]

Komentiraj

Ne propusti nove objave!
Prijavi se na naš Newsletter
Primaj obavijest o novoj objavi ODMAH u svoj INBOX
Poslije prijave samo potvrdi svoj e-mail.
Želim primati obavijesti o novim objavama!
Joj ne, hvala..
close-link